zaterdag 26 januari 2013

Nederlandse Patriots in Turkije operationeel

Patriot lanceerinrichting bij Adana.
Foto: Defensie
Beide Nederlandse Patriot-luchtverdedigingssystemen in Zuid-Turkije staan paraat. Vanmiddag maakte de NAVO bekend dat de Patriots operationeel zijn. De raketten beschermen Turkije tegen mogelijke aanvallen uit Syrië.

De Nederlanders opereren vanaf zowel het civiele vliegveld van Adana als van de bij deze stad liggende luchtmachtbasis Incirlik, waar tevens het commandocentrum staat. De militairen gebruiken PAC-2 en de meer geavanceerde PAC-3. Beide typen vormen een geducht afweermiddel tegen ballistische raketten zoals de Scud.

Laden wapensystemen
De konvooien arriveerden woensdag vanuit havenstad Iskenderun in Incirlik. Een dag later ging de betonschaar in de verzegeling van de met raketten gevulde containers. Daarna was het een kwestie van controleren, uitladen, en de zogenoemde cannisters met hun waardevolle lading zorgvuldig op de juiste lanceerinrichtingen takelen.

Commandocentrum
Foto:Defensie, DGLC
Het zogenaamde Tactical Command System (TCS), vanwaar de operatie wordt aangestuurd staat op Incirlik. Dit commandocentrum, een uitvouwbare container, vormt het zenuwcentrum waar alle essentiële informatie binnenkomt. Neem bijvoorbeeld de luchtbeelden die de verschillende ondercommandanten op hun schermen zien. In  het TCS worden ze op een groot scherm geprojecteerd. Het systeem is ontwikkeld na jarenlang opgedane ervaring tijdens oefeningen en missies. Shift leader majoor Rob Olthoff: “Vanuit deze container sturen we alles aan: Patriots, logistiek en commandosystemen. Dankzij de TCS is snel en adequaat te reageren.”

Miljoenenstad beschermen
De Patriots beschermen nu de miljoenenstad Adana, op 120 kilometer van de grens met Syrië.  De inzet is van defensieve aard en biedt geen ondersteuning aan bijvoorbeeld een no-fly zone. Ook Duitsland en de Verenigde Staten leveren elk 2 Patriotsystemen, de Duitsers rond Kahramanmaraş, de Amerikanen in Gaziantep.  Naar verwachting zijn zij begin februari operationeel gereed.

(ministerie van Defensie, 26 januari 2013)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten