vrijdag 25 januari 2013

Kritische woorden CDS bij oprichting Vuursteuncommando

Alle mortieren en kanonnen* bij elkaar in een eenheid, onder één commandant. Met de oprichting van het VuursteunCommando is dit sinds vandaag realiteit. De nieuwe eenheid, geplaatst op de Legerplaats bij Oldebroek in ’t Harde, is verantwoordelijk voor krijgsmachtbrede vuursteun.

Met 3 vuursteunbatterijen, elk 6 pantserhouwitsers en 6 120mm mortieren sterk, is de eenheid ‘slanker’ dan haar voorgangers. “Dat tast onze slagkracht en voortzettingsvermogen aan”, sprak Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp. Toch heeft het commando genoeg vuurkracht om Defensiebreed vuursteun te bieden.

Paarden en Pantserhouwitzer2000NL. Foto: Defensie
Onder één dak
In het VuursteunCommando (VustCo) zijn vuursteunbatterijen, training, ondersteuning van opleidingen en het bestieren van het Artillerie Schietkamp onder 1 dak gebracht. De nieuwe eenheid bestaat uit de parate onderdelen van de voormalige korpsen Veldartillerie en Rijdende Artillerie en onder meer de mortiereenheden van 11 Luchtmobiele Brigade en het Korps Mariniers.

Vuursteunmiddelen
Met deze samenvoeging worden de effecten van houwitsers en mortieren, luchtsteun van vliegtuigen en gevechtshelikopters en schepen onderling afgestemd. Volgens de kersverse commandant VustCo, kolonel Teun Baartman, “de manier om deze, en andere capaciteiten, zoals manoeuvre en andere gevechtsteun nog beter op elkaar te laten aansluiten.”

Internationale inbedding
Ook internationaal vormt intensere samenwerking een van de hoogste prioriteiten van de nieuwe eenheid. Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp: “Nog dit jaar zullen hierin de eerste concrete stappen gezet worden met Duitsland en België.”

Reorganisatie
Het personeelbestand is met de nieuwe eenheid gekrompen van 800 man naar 425. De ceremonie vandaag had dan ook een ingetogen karakter. Middendorp: “Veel mensen verkeren nog in onzekerheid over hun baan. Een zure appel waar we dit jaar doorheen moeten bijten. Het is daarom belangrijk dat de reorganisatie snel weer vlot getrokken wordt.”

Toespraak CDS bij oprichting van het Vuursteun Commando

(ministerie van Defensie, 25 januari 2013)

*De Nederlandse artillerie (landmacht) had al geruime tijd geen kanonnen (vlakbaangeschut) meer, alleen houwitsers (krombaangeschut). De marine heeft nog wel kanonnen op schepen, die heten in het marinejargon kanons, HdV)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten