woensdag 23 januari 2013

Patriots arriveren op basis in Turkije

Nederlandse Patriot-luchtverdedigingssystemen zijn woensdag aangekomen in het Turkse Adana. In vier konvooien reden ze vanuit de havenstad Iskenderun naar hun eindbestemming, de luchtmachtbasis Incirlik. Eergisteren landde de hoofdmacht van 270 militairen.

Turkse marechaussee en districtspolitie beveiligden de 130 kilometer lange route naar de miljoenenstad. De eerste colonne met onder meer vracht-, brandstof-, terrein- en takelwagens vertrok vanmorgen. De voertuigen waren gisteren direct na het lossen van het transportschip rijklaar gezet voor het wegtransport door Zuid-Turkije.

Risico
De Nederlandse chauffeurs kregen letterlijk ruim baan. Om het risico op vertraging te voorkomen, stonden de Turkse beveiligers op de opritten van de snelweg. Het overige verkeer kreeg een halt toegeroepen zodat de konvooien in beweging bleven. Eerste luitenant Jarno de Boer vervoerde met zijn DAF een generator voor een van de wapensystemen. “Dit was een prachtige rit. Vooral de beveiliging door de Turken vond ik bijzonder. Ze stonden en reden echt overal op de route.”

Snel
Het is de bedoeling dat de Patriots zo snel mogelijk operationeel zijn. Ze beschermen dan de stad Adana, met ongeveer 2,2 miljoen inwoners, tegen mogelijke aanvallen vanuit Syrië. Adana ligt op 120 kilometer van de grens. De inzet is van defensieve aard en biedt geen ondersteuning aan een no-fly zone. Ook de Verenigde Staten en Duitsland zetten Patriots in. De Duitsers rond Kahramanmaraş, de Amerikanen in Gaziantep. Net als Nederland brengen de beide NAVO-bondgenoten 2 Patriot-systemen in stelling.

Infographic: ministerie van Defensie

(ministerie van Defensie, 23 januari 2013)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten