maandag 14 januari 2013

Nederland steunt Franse acties in Mali

Nederland steunt de militaire acties van Frankrijk in Mali. Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) heeft dit in een telefoongesprek laten weten aan zijn Franse collega Fabius.

Minister Timmermans: 'De Franse acties zijn dringend nodig om een snelle opmars van islamitische terroristen in Mali te stoppen. Het leger van Mali was hier zelf niet toe in staat.'

De regering van Mali heeft Frankrijk dringend verzocht om bijstand te verlenen bij de strijd tegen de oprukkende rebellen. Eerder verleende de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties al mandaat om Mali hierbij te steunen. Daarmee vinden de Franse acties plaats binnen de grenzen van het volkenrecht.

Timmermans gaf aan dat Nederland veel ervaring heeft opgebouwd met ontwikkelingssamenwerking in Mali, en dat minister Ploumen graag bereid is te onderzoeken hoe de Nederlandse inspanningen kunnen worden vergroot en gericht kunnen worden ingezet om duurzame vrede naderbij te brengen.

Timmermans bracht namens Nederland condoleances over voor de gesneuvelde luitenant Damien Boiteux.

Fabius toonde zich dankbaar voor de Nederlandse steun. De Franse minister wil graag snel met de EU-ministers van Buitenlandse Zaken bijeenkomen om de situatie in Mali te bespreken.

(ministerie van Buitenlandse Zaken, 13 januari 2013)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten