donderdag 17 januari 2013

Nederlands transport voor Franse missie Mali

Nederlandse transporttoestellen zijn beschikbaar voor de ondersteuning van de Franse troepen in het West-Afrikaanse Mali. Het kabinet stemt hiermee in.

Het betreft vooralsnog geen vluchten naar Mali zelf maar naar buurlanden. De eerste vlucht kan al op korte termijn plaats hebben.

Frankrijk heeft via het European Air Transport Command (EATC) in Eindhoven Nederland verzocht luchttransportcapaciteit beschikbaar te maken voor logistieke vluchten. Het betreft vooralsnog geen transporten naar Mali zelf, maar naar buurlanden.

De inzet van Nederlandse toestellen vloeit voort uit de afspraken die de deelnemende landen hebben gemaakt bij de oprichting van het EATC in september 2010. Het gaat om logistieke steun binnen het kader van een bestaand samenwerkingsverband en niet om deelneming aan de militaire operatie.

De Koninklijke Luchtmacht beschikt over 2 KDC-10´s, 1 DC-10 en 4 C-130 Hercules-toestellen voor transportvluchten, die allen bij 334 Squadron op Eindhoven zijn geplaatst. Daarnaast zijn ook Nederlandse bemanningen actief op de C-17 Globemasters van EATC, die zijn gestationeerd op Airbase Pápa in Hongarije.

(ministerie van Defensie, 17 januari 2013)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten