maandag 14 januari 2013

Radio 1 Journaal: minister Timmermans over situatie Malilisten to ‘Radio 1 Journaal: minister Timmermans over situatie Mali’ on Audioboov.a. 51"

V. Wij steunen de actie van Frankrijk. Wat houdt dat in? Zou dat ook kunnen betekenen, bijvoorbeeld, dat er geholpen wordt, uiteindelijk?

A. U bedoelt met militaire middelen? Nee, dat is niet aan de orde. Waar wij bij willen helpen is daar waar wij in Mali al heel lang expertise hebben opgebouwd en dat is met het versterken van de structuren, met ontwikkelingssamenwerking, met het brengen van economische structuurverandering waardoor mensen aan het werk kunnen - dat kunnen we al heel goed, dat doen we al heel lang en dat zullen we misschien - maar gaat minister Ploumen zich over buigen - moeten intensiveren en dat wordt ook door de Fransen gewaardeerd.

V. Nou, dat is prettig om te horen. Maar stel dat de Fransen het niet aankunnen, want we hebben al eerder gesproken over Mali  en over de rebellen en Toearegs  die verzetten zich hevig, het is een kleine groep weliswaar maar ze zijn lastig te bestrijden, wat als de Fransen zeggen 'we hebben u echt nodig'?

A. Dat zullen ze niet zeggen want wat de Fransen hebben gedaan  is vooruitlopen op iets wat al was afgesproken, namelijk dat de regionale organisatie van Afrika in de regio, ECOWAS, met militairen, met steun van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, daar voor stabiliteit zou zorgen. Het vervelende was alleen: het duurde te lang voordat ze ze echt op de grond aanwezig waren en het leek erop alsof binnen een paar dagen de islamisten  heel Mali zouden overlopen. Daarom hebben de Fransen nu ingegrepen. Maar zij doen dat om die actie van ECOWAS, van de internationale gemeenschap, in de toekomst mogelijk te maken. Dus het is niet zo dat de Fransen daar nu van plan zijn om permanent met een hele grote aanwezigheid actief te blijven. Het is om te voorkomen dat wat al was afgesproken niet kon worden uitgevoerd.
(...)

v.a. 3'22"
A. Wat nu moet gebeuren is voorkomen dat deze gewapende groepen heel Mali overlopen en het land bezetten en dan loopt je toch het risico dat het land een basis wordt voor terroristenkampen die dan een directe bedreiging vormen, ook voor ons.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten