donderdag 17 januari 2013

Hoofdmacht Patriotmissie vertrekt naar Turkije

Ruim 270 militairen vertrekken maandag 21 januari vanaf vliegbasis Eindhoven naar Turkije. De militairen gaan daar met het Patriotsysteem de bevolking en het gebied rondom de stad Adana beschermen tegen mogelijke raketaanvallen vanuit Syrië. De troepen worden uitgezwaaid door de commandant Landstrijdkrachten, luitenant-generaal De Kruif en staan onder leiding van kolonel Marcel Buis.

Het materieel vertrok op 9 januari uit de Eemshaven en komt rond 22 januari aan in de haven van Iskenderun. Na het ontladen van het schip, wordt het materieel verplaatst naar de inzetlocatie. Vervolgens wordt het Patriot-raketverdedigingssysteem operationeel inzetbaar gemaakt. Naar verwachting neemt dit enkele dagen in beslag.

Nederland draagt op verzoek van de NAVO met twee Patrioteenheden bij aan de bescherming van de bevolking en het grondgebied van Turkije tegen een mogelijke inzet van Syrische ballistische raketten. Deze ontplooiing van de Patriots is puur defensief van aard en is niet bedoeld om een vliegverbod af te dwingen of om offensieve acties te ondersteunen.

De Patriot-eenheden zijn afkomstig van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigings Commando, gestationeerd op de luitenant-generaal Bestkazerne in Vredepeel. Nederland beschikt naast Duitsland en de Verenigde Staten als enige NAVO-partner over het moderne Patriotsysteem, waarmee verdediging tegen ballistische raketten mogelijk is.

(ministerie van Defensie, 17 januari 2013)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten