zondag 1 juli 2012

Oman neemt verdachte piraten over van Hr. Ms. Evertsen

Hr. Ms. Evertsen, het vlaggenschip van de NAVO antipiraterij-operatie Ocean Shield, heeft vandaag zeven van piraterij verdachte Somaliërs overdragen aan de marine van Oman. De verdachten en al het bewijsmateriaal zijn overgebracht naar het Omaanse marineschip RNOV Al Muazzar (C32).

De verdachten werden op vrijdagochtend 29 juni onderschept, toen het Nederlandse marineschip de bemanning van een gekaapte dhow bevrijdde. In nauw overleg tussen het Nederlands Openbaar Ministerie, de ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken en de Omaanse autoriteiten, besloot de Golfstaat om de verdachte piraten over te nemen voor vervolging. Zij worden verdacht van het kapen van een onder Omaanse vlag varende dhow.

De bevrijde dhow en het Omaanse korvet Al Muazzar (foto: Marine)

Bevrijde bemanning
Hr. Ms. Evertsen bevrijdde afgelopen vrijdag de zeven gegijzelden Indiase en Bengalese bemanningsleden, na een klopjacht van twee dagen. Na de actie verbleef de bemanning twee dagen aan boord van de Evertsen om op krachten te komen. Aan boord van de dhow bevond zich nog een eerder overleden, vermoedelijke piraat. Na overleg is gisteren besloten om de man een zeemansgraf te geven.

Oman
Terwijl de bevrijdde bemanning aan boord bijkwam, zocht de NAVO-staf contact met de Omaanse marine. Vanmorgen maakte de Evertsen rendez-vous met het Omaanse marineschip Al Muazzar. Onder toezicht van de Al Muazzar vaart de dhow en haar bemanning nu huiswaarts. "Uiteraard zijn we hier vanwege het belang van de scheepvaartroutes voor de wereldwijde economie", zegt commandeur Ben Bekkering, commandant van het NAVO-vlootverband. "Maar de blijdschap op de gezichten van de bevrijde bemanning is een minstens zo mooi plaatje als containerschepen die aankomen in Rotterdam."

(ministerie van Defensie, 1 juli 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten