dinsdag 3 juli 2012

Meerderheid Kamer wil stoppen met JSF

PvdA-Kamerlid Angelien Eijsink zegt dinsdag een motie te gaan indienen om niet door te gaan met het JSF-programma. Daarmee is een Kamermeerdheid voor stoppen met het JSF-project, samen met SP, PVV, D66 en GroenLinks. De SP had ook al een motie aangekondigd.

De ChristenUnie dient een motie in om eerst een goede kosten-batenanalyse van stoppen met het project te
maken. ook wil de partij weten hoeveel banen het kost.

Donderdag debatteert de Tweede Kamer over de voortgang van het JSF-project. Eerder had GroenLinks al opgeroepen tot een parlementaire enquête over de besluitvorming.

Contracten
Stoppen met het gehele JSF-programma kost waarschijnlijk 1 miljard euro. Over eventuele contracten zegt Eijsink dat het "slechts raamcontracten zijn die mogelijk tot werkgelegendheid leiden". Zij koopt liever eventueel later "van de plank".

Momenteel investeert Nederland in de ontwikkeling van het nieuwe gevechtsvliegtuig, maar is er nog niet definitief tot aanschaf van het toestel besloten. Defensie wil graag dat de JSF of F-35 de opvolger wordt van de F-16.


Minister Hans Hillen van Defensie zei maandag nog in een interview met NU.nl te vrezen dat Nederland belangrijke orders misloopt, als nu niet snel een keuze wordt gemaakt voor de JSF als opvolger van de F16.

(Nu.nl, 3 juli 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten