woensdag 4 juli 2012

Piraterijbescherming reders wordt goedkoper

De bescherming die Nederlandse reders krijgen tegen piraterij bij de Hoorn van Afrika, wordt op korte termijn waarschijnlijk goedkoper. Dat zei minister Hans Hillen van Defensie woensdag in de Tweede Kamer.

De reders klagen dat de bescherming van hun schepen door de mariniers te duur is. Defensie heeft de prijs voor de zogeheten Vessel Protection Detachments (VPD 's) eerder ook al verlaagd. Hillen hoopt ''binnenkort'' de reders ''een beduidend lager tarief'' te kunnen aanbieden.

Reders willen graag particuliere beveiligers aan boord. Die zijn aanzienlijk goedkoper. Maar Hillen wil dat het gebruik van geweld het exclusieve terrein blijft van de staat.

Vlag
Volgens de minister zijn dit jaar 15 Nederlandse schepen onder een andere vlag gaan varen. Dat heeft in lang niet alle gevallen iets te maken met veiligheid, aldus Hillen. Bovendien zijn in deze periode zes schepen onder Nederlandse vlag gaan varen, voegde hij eraan toe.

Defensie zegt voldoende mariniers beschikbaar te hebben om Nederlandse koopvaardijschepen te beschermen.

Besluit
Martin Dorsman, directeur van de Nederlandse brancheorganisatie van reders KVNR, is in principe blij met het besluit. Toch blijft het volgens hem afwachten wat de plannen de minister precies zullen betekenen. ''Nu zijn militairen ongeveer twee keer zo duur als particuliere beveiliging. Bovendien moet een militair beveiligingsteam minstens 2 weken van te voren aangevraagd worden. Als die zaken niet veranderen vrees ik dat het uitvlaggen van schepen gewoon zal doorgaan", stelt Dorsman.

Volgens berekeningen van de KVNR lijdt de Nederlandse economie per schip dat onder vreemde vlag gaat varen ongeveer drie kwart miljoen euro verlies doordat met elk schip ook werkgelegenheid aan de wal verdwijnt.

(ANP/Nu.nl, 4 juli 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten