donderdag 12 juli 2012

Bezuinigen op defensie deert een navelstarend land niet

OPINIE Maak van defensie geen politieke speelbal. Onze veiligheid en welvaart zijn onlosmakelijk verbonden met stabiliteit en vrijheid elders in de wereld.

Kees Homan* 

Het is ruim een jaar geleden dat het defensiepersoneel op de website van het ministerie van defensie kon kennisnemen van de zin die de ministerraad schrapte uit de bezuinigingsbrief van minister Hillen: "Ik hoop dat deze brief bijdraagt tot het besef dat Nederland voor zijn veiligheid onderverzekerd dreigt te raken."

Inmiddels doemen nieuwe bezuinigingen op aan de politieke horizon. Zo deelt de PvdA in de verkiezingsstrijd een nieuwe financiële mokerslag aan Defensie uit. Zonder enige inhoudelijke argumentatie heeft stelt het door Spekman en Samsom opgestelde program de krijgsmacht een bezuiniging van 1 miljard euro in het vooruitzicht. En dat terwijl de bezuinigingsronde van meer dan één miljard euro van het kabinet-Rutte nog niet is afgerond en duizenden militairen nog in onzekerheid verkeren over het behoud van hun baan.
(...)
Lees meer in Trouw
*Generaal-majoor der mariniers b.d.; verbonden aan instituut Clingendael

(Trouw, 12 juli 2012)

1 opmerking:

  1. Beer van Huet, Majoor KLu bd15 juli 2012 om 21:40

    Geachte Heer Homan,

    Ik ben het helemaal eens met uw artikel. Ik denk dat ik wel een paar redenen weet op te noemen. Op de eerste plaats, u gaf het al aan, is het politieke opportunisme een reden. Verder is de militair op de werkvloer monddood gemaakt. Op het 'uit de school klappen' staan immers sancties. De militaire vertegenwoordigers van een vakbondsbestuur zijn veelal in actieve dienst en worden door hun superieuren gemanipuleerd. De 'achterban' moet het dus hebben van onze bevelhebbers. Deze blinken uit in politiek correcte statements en een 'can do' mentaliteit, in de hoop na een operatie de noodzakelijke inhaalslag te plegen. Ik heb deze lieden nog nooit hun pet aan de wilgen zien hangen. Met alle respect voor uw rang overigens.
    We houden straks wat 'wisselgeld' over als er weer een diplomaat naar de VN Veiligheidsraad moet, zoals destijds in Eritrea en Nederland kan een Secretaris Generaal van de NAVO ook niet met lege handen naar Brussel sturen.

    BeantwoordenVerwijderen