zaterdag 7 juli 2012

Beveiligingsteam voedseltransport krijgt medaille
Een zelfstandig detachement van zwaarbewapende mariniers heeft vandaag, tijdens de Marinedagen in Den Helder, de Herinneringsmedaille Vredesoperaties gekregen. Generaal Tom Middendorp, de vorige week nieuw aangetreden Commandant der Strijdkrachten, reikte het eremetaal uit.

Generaal Middendorp
Het zogenoemde Autonomous Vessel Protection Detachment (AVPD) beschermde de afgelopen maanden een transportschip van het Wereldvoedselprogramma tegen zeepiraten in de Somalische wateren. De militairen zorgden ook voor het veilig overladen van de hulpgoederen in de havens. Zo konden de Verenigde Naties 1.000 ton voedsel voor de hongerende bevolking van Somalië veilig afleveren.


Handen vrij
De inzet van de mariniers was volgens Middendorp niet alleen van belang voor de mensen in het Oost-Afrikaanse land, maar ook voor de piraterijbestrijding op zee. “Dat u het voedselschip beveiligde, betekende dat er een marineschip uit de EU-missie Atalanta vrij kwam voor andere taken. Dat had op zee de handen vrij om kapingen tegen te gaan. De EU is vol lof over uw werk. U hebt de toegevoegde waarde van het AVPD meer dan bewezen.”

Koopvaardij
Dat ook de Nederlandse koopvaardij blij is met Nederlandse mariniers aan boord begrijpt Middendorp goed. Na aanvraag door reders kan een beveiligingsteam al binnen 48 uur ter plaatse zijn. “Hiermee zijn ook de economische belangen van Nederland gediend”, aldus de generaal. “Instabiliteit buiten onze grenzen is rechtstreeks voelbaar binnen onze grenzen. Er staan in het buitenland dus grote nationale belangen op het spel. De krijgsmacht is een van de belangrijkste middelen van onze rechtstaat om die belangen te verdedigen.”

Tekst toespraak Generaal Middendorp (gaat o.a. in op de rol van particuliere beveiligingsteams)

(ministerie van Defensie, 7 juli 2012)

Video

Geen opmerkingen:

Een reactie posten