woensdag 11 juli 2012

Veiligheid Kunduz in handen Afghanen

Met het strijken van de Duitse en het hijsen van de Afghaanse vlag is vandaag symbolisch gemarkeerd dat de Afghaanse autoriteiten de verantwoordelijkheden voor een groot deel van de provincie Kunduz hebben overgenomen. Dit houdt in dat niet ISAF, maar de Afghanen zelf belast zijn met de veiligheid en stabiliteit in het gebied.


De Duitse vlag wordt teruggegeven
De internationale gemeenschap blijft wel betrokken bij de ontwikkelingen en staat de Afghaanse autoriteiten en veiligheidsdiensten bij in hun ontwikkeling. Nederland steunt in elk geval tot 2014 de opleiding van politieagenten met de zogenoemde Operational Mentor and Liaison Teams (OMLT).

Generaal
Na toespraken van onder anderen de commandant van het noordelijk regionaal commando, de Duitse generaal-majoor Erich Pfeffer, de minister van Binnenlandse Zaken Bismullah Khan en de Afghaanse commandant van de strijdkrachten, generaal Mohammed Sheriff Eremis, werd op ceremoniële wijze de Duitse vlag gestreken en het Afghaanse banier gehesen. De Afghaanse hoogwaardigheidsbekleders spraken hun dank uit aan de internationale gemeenschap voor hun offers en inzet bij het begeleiden en opbouwen van de Afghaanse veiligheidsdiensten.

Brigadegeneraal Zalmai Wesa (commandant 209 ANA Brigade) en
generaal-majoor Erich Pfeffer, commandant ISAF Ragional Command (North). Foto: Bundeswehr

De ceremonie werd bijgewoond door de commandant Police Training Group kolonel der mariniers Jarst de Jong en Simon van den Burg van Buitenlandse Zaken.

Provincies
Eerder kregen de Afghaanse veiligheidstroepen de verantwoordelijkheid over onder meer de provincies Bamiyan, Kabul, Panjshir, Balkh, Daykundi, Takhar, Samangan en Nimroz.

(ministerie van Defensie, 11 juli 2012)

Uit berichten in de Duitse media blijkt dat de primaire Afghaanse verantwoordelijkheid voor de veiligheid in Kunduz geldt voor Kunduz-stad en vijf van de zes dictricten van de provincie. De enige uitzondering vormt het district Khanabad (Chanabad), waar ook de Nederlandse politietrainers actief zijn. Waarom Khanabad is uitgezonderd is bij de overdrachtsceremonie niet gemeld. Voor meer deatils, zo o.a. dit bericht in de Frankfurter Allgemeine Zeiting. (HdV)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten