donderdag 26 juli 2012

AWACS-toestellen Geilenkirchen bewaken Olympische Spelen

AWACS-radarvliegtuigen, gestationeerd op de Duitse vliegbasis Geilenkirchen, gaan het Engelse luchtruim bewaken tijdens de Olympische Spelen die morgen beginnen. De NAVO-toestellen zijn dit jaar al eerder ingezet om eventuele terroristische dreiging tijdens grote internationale evenementen vanuit de lucht tegen te gaan. Zo is AWACS vorige maand nog ingezet tijdens het Europees Kampioenschap voetbal in Polen.


AWACS (foto: NAVO)


De AWACS wordt onder meer gebruikt om offensief, defensief en ondersteunend militair luchtverkeer te begeleiden naar doelen en ze vanuit de lucht aan te sturen. Het gaat dan niet alleen om jachtvliegtuigen, maar ook om maritieme patrouillevliegtuigen, helikopters en tankvliegtuigen. AWACS-toestellen worden tevens ingezet om missies, zoals ISAF in Afghanistan, en oefenprogramma's van internationale luchtmachteenheden te ondersteunen.

Ook voor de zeestrijdkrachten zijn de radarvliegtuigen van meerwaarde. De AWACS heeft de capaciteit om voortdurend grote zeeoppervlakten te observeren en schepen, stationaire en drijvende voorwerpen op te sporen, te identificeren en te volgen. De AWACS heeft bovendien het vermogen om commandanten voortdurend via datalinks te voorzien van essentiële en actuele informatie. Ook maakt de AWACS directe informatie-uitwisseling tussen eenheden mogelijk.

Commandowisselingen
Sinds vandaag is het commando over de NATO Airborne Early Warning and Control Force (NAEW&C Force) in handen van de Duitse generaal-majoor Jochen Both. Hij nam de taken in Geilenkirchen over van zijn Amerikaanse ranggenoot Stephen D. Schmidt. Ook de NATO E-3A Component heeft sinds vandaag een nieuwe leider. De Amerikaanse brigadegeneraal Andrew Mueller, nam het commando van de multinationale vliegbasis over van de Duitse brigadegeneraal Burkhard Pototzky.

Het operationele onderdeel van de NAEW&CF telt 2 eenheden, de zogenoemde components. Dit zijn de NAVO E-3A Component in het Duitse Geilenkirchen en de E-3D Component in het Britse Waddington. Deze laatste bestaat uit uitsluitend Brits personeel, terwijl de E-3A Component een multinationaal vliegend onderdeel is met vliegend personeel afkomstig uit 16 NAVO landen, waaronder Nederland. In Geilenkirchen werken ongeveer 2.900 militairen en burgers. De Component opereert ook vanaf 3 vooruitgeschoven bases in Italië, Turkije en Griekenland en een vooruitgeschoven locatie in Noorwegen.

(ministerie van Defensie, 26 juli 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten