maandag 2 juli 2012

Rederij Maersk Line dumpt Nederlandse vlag

Alexander Weissink

De grootste containerrederij ter wereld verruilt de Nederlandse vlag voor de Britse vlag om zich beter te kunnen wapenen tegen Somalische piraten. Maersk Line, onderdeel van het Deense A.P. Møller-Maersk, heeft besloten om drie van zijn schepen om te vlaggen, zodat het particuliere beveiliging aan boord kan nemen.

Lees meer:

(Financieel Dagblad, 2 juli 2012)

Opmerking Hans de Vreij: Maersk Line vindt dit 'omvlaggen' kennelijk niet belangrijk genoeg om het op de eigen nieuwspagina te vermelden. In hun lijst met grotere schepen staan er momenteel elf die onder Nederlandse vlag varen. Dan is er ook nog de het Amerikaanse concern Maersk Line Limited waarvan de schepen alleen onder de vlag van de V.S. varen. Daaronder ook de Maersk Alabama dat de twijfelachtige eer heeft om twéémaal door Somalische piraten te zijn aangevallen. Over de eerste aanval wordt een speelfilm gemaakt.

* Het ministerie van Defensie laat desgevraagd weten dat sinds het invoeren van de Vessel Protection Detachments er nooit een verzoek van Maersk voor het inhuren van zo'n VPD is ontvangen. Dat maakt het raadselachtig hoe de rederij tegenover het FD kan verklaren dat "de inzet van mariniers in de praktijk te gecompliceerd en te duur" is.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten