woensdag 18 juli 2012

Veiligheid in Uruzgan overgedragen

De Internationale troepen in Uruzgan hebben vandaag de verantwoordelijkheid voor veiligheid in de provincie overdragen aan het Afghaans bestuur. Dat gebeurde 2 jaar nadat de Nederlandse militairen zijn vertrokken.

Uruzgan zit in de derde groep van provincies die in transitie gaan*. Eerder kregen de Afghaanse veiligheidstroepen de verantwoordelijkheid over onder meer de provincies Bamiyan, Kabul, Panjshir, Balkh, Daykundi, Takhar, Samangan, Nimroz en Kunduz**.

Attaché
De dag werd met veel ceremonieel gevierd in de Governors Compound in Tarin Kowt. Onder de aanwezigen waren minister Abdul Rahim Wardak van Defensie, de Australische en Amerikaanse ambassadeur, generaal-majoor James Huggins (US, commandant RC South) en meer dan 200 stamoudsten.  Namens Nederland woonden ambassadesecretaris Martine van der Does en luitenant- kolonel Hans van de Ven, Defensie-attaché in Afghanistan, de plechtigheden bij.

Dank
Voordat de Afghaanse vlag werd gehesen, vond in het nieuwe shuragebouw in Tarin Kowt een officiële bijeenkomst plaats met toespraken door vertegenwoordigers van de regering in Kabul , maar ook van stamleiders uit de omgeving. Behalve de Verenigde Staten en Australië werd met name Nederland bedankt voor de grote inzet en de belangrijke bijdrage die het heeft geleverd aan stabiliteit en wederopbouw in de provincie. 

Nederland is overigens nog steeds actief in Uruzgan via ontwikkelingssamenwerking. De projecten worden beheerd vanuit de ambassade in Kaboel.

(ministerie van Defensie, 18 juli 2012)

* Zie ook een bericht van het Australische ministerie van Defensie van gisteren: 'Uruzgan province begins transition'. Daarin wordt gesteld dat het 'transitieproces' ergens tussen de 12 en 18 maanden gaat duren. 


** Minus het district Khanabad, waar ook de Nederlandse politietrainers actief zijn. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten