dinsdag 10 juli 2012

Kunduz: advocaten ontvangen toga

30 geregistreerde advocaten hebben vorige week hun toga’s ontvangen in Kunduz. De versteviging van de positie van advocaten vormt een belangrijk onderdeel van het Nederlandse hulpprogramma in Afghanistan.

De uitreiking had plaats tijdens een conferentie over toegang tot recht. In Afghanistan mogen advocaten in de rechtbank een toga dragen om hun onafhankelijkheid en gelijkheid te benadrukken. In de praktijk gebeurt dit in Kunduz te weinig. “Dank voor de steun van Nederland en de Europese politiemissie EUPOL. Deze toga’s zullen bijdragen aan het respect voor ons beroep”, zei de oudste advocaat na afloop.

Trainingen
Het Police Operational  Mentor and Liaison Team ging verder met het verzorgen van trainingen aan agenten op de verschillende politiekantoren in Kunduz-stad. Ook verrichtten zij trainings- en begeleidingactiviteiten voor agenten in de steden Aliabad en Khanabad. Verder werden trainingen en theorielessen gegeven voor de agenten in Kunduz-stad.

De commandant en de civiele vertegenwoordiger van de politietrainingsgroep werden geïnterviewd door het lokale radiostation Radio Roshani “Kunduz”. Naast een uitleg over Nederland en de band en het verleden met Afghanistan zijn de herkenbaarheid, de missie en de tot op heden bereikte resultaten toegelicht. Een aantal luisteraars hebben ook gebeld en hun vragen voorgelegd aan beide heren.

Hoog bezoek was er voor de Nederlandse politietrainers in Kunduz: de Duitse minister van Defensie Thomas de Maizière kwam een kijkje nemen. De Nederlanders gaven hem uitleg over de missie en welke resultaten er tot nu toe zijn behaald.

Op het Duitse politietrainingscentrum was de certificaatuitreiking van de initiële politietrainingscursus. Onder de geslaagden bevonden zich 33 politieagenten uit de provincie Kunduz. In het weekeinde waren er gendertrainingen op het hoofdkwartier van de politie in Kunduz-stad. Ook was er een vrouwenshura. Deze bijeenkomst stond in het teken van de versteviging van de positie van vrouwen binnen de Afghaanse veiligheidsdiensten. Het was een drukbezochte vergadering waaraan behalve 48 vrouwen ook 8 mannen deelnamen.


(uit: Weekoverzicht Defensie-operaties, 10 juli 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten