dinsdag 11 december 2012

Hr. Ms. Rotterdam op weg naar thuishaven Den Helder

Het amfibisch transportschip Hr. Ms. Rotterdam is op de terugweg naar Den Helder, na 5 maanden missie in de wateren rond Somalië. Op 22 december keert de Rotterdam terug in de haven van Den Helder. Ze nam deel aan de antipiraterijmissie Ocean Shield en fungeerde als vlaggenschip van de zogeheten NAVO-vloot Task Force 508. Commandeur Ben Bekkering had hierover het commando. In Den Helder eindigt voor Nederland ook de commandantenrol over het vlootverband Standing NATO Maritime Group 1, dat sinds 23 januari 2012 onder bevel van Bekkering stond.

Hr. Ms. Rotterdam bij Somalië. Foto: Defensie

Zorg
Op weg naar het Suezkanaal werd de Rotterdam in de Rode Zee opgeroepen door een koopvaarder. Een bemanningslid van de MV Reinhold Schulte had met spoed medische zorg nodig. Arts luitenant-ter-zee der 1e klasse Ilse Rijkers constateerde een mogelijke hartaanval en nam het bemanningslid mee aan boord van het marineschip. Omdat snel bleek dat aanvullende zorg nodig was, ging de patiënt met de Cougar-boordhelikopter voor verdere behandeling naar een ziekenhuis in Hurghada, Egypte.

Hulp
In de periode dat de Rotterdam in de wateren rond Somalië voer, is geen enkel koopvaardijschip gegijzeld. Wel waren er 2 aanvallen op schepen. De NAVO-vloot wist de piraten echter te achterhalen en verstoorde daarnaast tijdig het werk van 2 piratengroepen. Het leidde in alle gevallen tot berechting van de verdachten. De NAVO-schepen bezochten 300 vissersboten en er volgde 12 keer een ontmoeting met dorpsoudsten van de noordoostkust. 400 dorpsbewoners kregen medische hulp aan boord van landingsvaartuigen, die hiervoor 6 keer tot dicht onder de kust kwamen.

Draagvlak
Deze ontmoetingen moeten meer draagvlak bij de bevolking creëren voor de internationale inspanningen. De Nederlandse regering onderstreepte het belang daarvan vrijdag met het besluit de EU- en NAVO-missies bij Somalië met een jaar te verlengen.

Beveiligingsteams
Hr. Ms. Rotterdam had ook een ontmoeting met het Nederlandse schip Vox Maxima. De mariniers van scheepsbeveligingsteam (Vessel Protection Detachment) aan boord hadden reserveonderdelen nodig. De Cougar-boordhelikopter zette deze over. De Vox Maxima vervolgde vervolgens haar weg naar Singapore.

(ministerie van Defensie, 11 december 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten