vrijdag 21 december 2012

Meerderheid Tweede Kamer steunt Patriotmissie


Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer steunt het besluit van het kabinet om twee Patriotbatterijen naar Turkije te sturen. Alleen de PVV en SP verklaarden in de nacht van donderdag op vrijdag tegen de uitzending te zijn.

De partijen kwamen tot hun besluit na bijna 7 uur praten over het onderwerp. Het kabinet hoeft de Kamer formeel niet om toestemming te vragen voor deze missie, maar had vooraf aangegeven haar nauw bij de besluitvorming te betrekken. Daar is het kabinet volgens verscheidene oppositiepartijen niet goed in geslaagd.

De Patriots gaan op 8 januari vanuit de Eemshaven richting Turkije. In de tweede helft van die maand zullen de eenheden operationeel zijn. Met de missie gaan maximaal 360 militairen mee, maar vermoedelijk zullen het in de praktijk circa 300 zijn, liet minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie weten.
Contraproductief

Volgens Raymond de Roon van de PVV is de inzet van Patriots niet gerechtvaardigd door de twee geweldsincidenten die er dit jaar zijn geweest tussen Syrië en Turkije. De SP verklaarde bij monde van Harry van Bommel dat de uitzending van het luchtverdedigingssysteem juist contraproductief kan werken en kan leiden tot meer geweld. We dreigen een oorlog ''in te worden gerommeld''.

Andere oppositiepartijen steunden de missie. GroenLinks gaat akkoord omdat de missie ''een puur defensief doel en karakter'' heeft, zei Bram van Ojik. De Patriots zullen de oorlog in Syrië niet oplossen, maar wel voorkomen dat het overslaat naar Turkije, zei Pieter Omtzigt van het CDA.

''Dit is waarom de NAVO is opgericht'', concludeerde Han ten Broeke van de VVD. Hij zei niet het risico te willen lopen dat een ''afgezwaaide Scud-raket'' uit Syrië in Turkije terechtkomt. Coalitiepartner PvdA acht de missie ook volledig gerechtvaardigd. PvdA'er Desiree Bonis vindt het goed dat er ''politiek een daad wordt gesteld en een boodschap wordt gegeven dat er met de NAVO niet te spotten valt".

(ANP/Nu.nl, 21 december 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten