dinsdag 4 december 2012

NAVO stuurt Patriots naar Turkije

De NAVO stuurt Patriot-rakketten naar bondgenoot Turkije als verdediging en bescherming tegen Syrische aanvallen.

Het bondgenootschap gaf dinsdag gehoor aan het Turkse verzoek om stationering van het luchtverdedigingssysteem in het grensgebied met Syrië.

Nederland, Duitsland en de Verenigde Staten zijn de enige NAVO-landen die over Patriots beschikken.* Zij bekijken op welke manier zij aan het Turkse verzoek gaan voldoen.

Het zal naar verwachting nog enkele weken duren voordat de eerste Patriots kunnen worden ingezet in het kader van de zogenoemde operatie Actief Hek (Active Fence). De NAVO benadrukt dat de raketten niet zijn bedoeld om een vliegverbod boven Syrië af te dwingen.

De Patriots zijn niet specifiek bedoeld tegen chemische wapens, maar kunnen ook die onderscheppen, benadrukte NAVO-topman Anders Fogh Rasmussen. Hij hoopt dat de stationering vooral werkt als afschrikking.

(ANP/Nu.nl, 4 december 2012)

*dit is niet correct. Ook NAVO-lidstaten als Spanje en Griekenland beschikken over Patriot-systemen. De hier genoemde drie landen zijn wel de enige die over de nieuwste variant beschikken waarmee ballistische raketten als de SCUD uit de lucht kunnen worden gehaald, HdV)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten