donderdag 6 december 2012

Minister ziet waakzame marechaussee op Schiphol

“Schiphol slaapt nooit, maar de Koninklijke Marechaussee op de luchthaven ook zeker niet. Het Wapen is in alle opzichten dynamisch en veelzijdig.” Dat zei minister Jeanine Hennis-Plasschaert na een avontuurlijke dag vandaag op Schiphol. Ze werd daarbij vergezeld door de nieuwe korpsbeheerder, secretaris-generaal Erik Akerboom.

Een korte introductie door de commandant Koninklijke Marechaussee, luitenant-generaal Hans Leijtens en van brigadegeneraal Harry van den Brink (districtscommandant Schiphol) vormde de opmaat voor een ‘incident’ dat de minister langs eenheden op de nationale luchthaven voerde.

Minister Hennis-Plassachert. Achter haar de nieuwe secretaris-generaal
van het ministerie van Defensie, Erik Akerboom. Foto: Defensie

Verdacht
Het begon in de Camera Toezicht Ruimte (CTR) waar Hennis-Plasschaert kon volgen dat er een verdachte auto was gesignaleerd op weg naar Schiphol. Via de camerabeelden kon zij zien dat de bestuurder van dat voertuig bij de luchthaven uitstapte en een pakketje neerlegde.

Daarna stapte de minister in een pantserwagen om op locatie met eigen ogen te kunnen volgen welke processen bij een dergelijk incident worden opgestart.

Aangehouden
Vervolgens nam ze een kijkje bij de Brigade Grensbewaking. Daar werd de ‘verdachte’ aangehouden toen hij probeerde met zijn identiteitsbewijs via de paspoortcontrole – de zogenoemde Self Service Passport Control – het land te ontvluchten.

Beeld
“Ik heb echt beeld en geluid gekregen bij het werk van de Koninklijke Marechaussee hier op Schiphol. Ik kende de luchthaven natuurlijk als reiziger, maar heb nooit eerder de kans gekregen op deze manier het werk van de marechaussee te ervaren.”

(ministerie van Defensie, 6 december 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten