vrijdag 7 december 2012

Kranslegging Mariniersmonument Rotterdam

Het Korps Mariniers herdenkt maandag 10 december zijn gevallen kameraden. Dit gebeurt met een militaire ceremonie en kranslegging op het Oostplein in Rotterdam.

Het Korps Mariniers bestaat op 10 december 347 jaar. Traditioneel herdenkt het korps op deze dag alle gevallen mariniers met een militaire ceremonie en een kranslegging.  De herdenking op het Oostplein wordt bijgewoond door deputaties van actief dienende en oud-mariniers, veteranen en de burgerij van Rotterdam.

Eerdere kranslegging. Foto: Defensie

Diverse hoogwaardigheidsbekleders, onder wie de burgemeester van de Maasstad, Ahmed Aboutaleb én de commandant Korps Mariniers, brigadegeneraal der mariniers Richard Oppelaar, leggen een krans bij het monument ‘De Marinier’. De ceremonie wordt ondersteund door de Marinierskapel der Koninklijke Marine.

Tussen 1869 en 1940 was de kazerne van de Rotterdamse mariniers gevestigd aan het Oostplein, in het voormalig arsenaal van de Admiraliteit van Rotterdam. In de meidagen van 1940 verdedigden de mariniers de Maasbruggen. Deze vormden een belangrijke verbinding tussen zuid, waar het Duitse offensief begon en het centrum.

Ter nagedachtenis aan dit verzet werd in 1963 het herinneringsmonument voor de gevallen mariniers op het Oostplein onthuld. Dit monument is gemaakt door beeldhouwer Titus Leeser. Op het monument staan historische missies van het korps afgebeeld. De missies waarbij mariniers zijn omgekomen hebben een plaquette. Zo prijkt een gedenkplaat Nederlands-Indië, Korea, Cambodja en Uruzgan op het monument.

(ministerie van Defensie, 7 december 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten