dinsdag 11 december 2012

Korps Mariniers herdenkt gevallenen

Het Korps Mariniers heeft gisterenmorgen de gevallen mariniers herdacht op het Oostplein in Rotterdam.

Foto: Defensie
Bij deze gelegenheid verwees korpscommandant brigadegeneraal Richard Oppelaar naar het beeld van de marinier op het plein. “Hij staat symbool voor onze waarden. Vanuit die Korpsgeest, die bestaat uit verbondenheid, kracht en toewijding, staan wij even stil en gaan wij de toekomst met vertrouwen tegemoet.”

Maasbruggen
Oppelaar benadrukte de band tussen Rotterdam en de mariniers. Niet alleen bevindt zich de Van Ghentkazerne in de Maasstad, ook liet een groot aantal mariniers het leven bij de strijd rond de Maasbruggen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Locoburgemeester Jantine Kriens was dan ook een van degenen die een krans legde bij het Mariniersmonument.

Rotterdammers
Naast oud-mariniers en mariniers in opleiding woonden zo’n 100 Rotterdamse burgers de ceremonie bij. De Marinierskapel en de Tamboers en Pijpers luisterden de militaire ceremonie op. Ook humanistisch geestelijk verzorger kapitein Eline Verbruggen sprak enkele woorden: “We staan stil bij het aller-moeilijkste wat het leven in zich heeft. Het afscheid nemen van hen die we liefhebben. We staan stil bij de mariniers die we in de afgelopen jaren hebben verloren.”

Onder de eregasten waren de vader en broer van marinier der eerste klasse Marc Harders en de weduwe van korporaal Jeroen Houweling. Beide mariniers kwamen in 2010 om in Afghanistan bij een aanslag met een geïmproviseerd explosief.

De herdenking vindt traditioneel plaats tijdens de korpsverjaardag, gisteren de 347e.

(ministerie van Defensie, 10 december 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten