vrijdag 21 december 2012

Patriot-eenheid staat klaar voor Turkije

Het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC) is klaar voor de inzet van haar Patriot-eenheden aan de Turks-Syrische grens. Gisteravond sprak de Tweede Kamer in meerderheid steun voor deze missie uit.

Patriot lanceerinrichting. Foto: Defensie
Op de Luitenant-generaal Bestkazerne in Vredepeel worden de voertuigen en het materieel al gereed gezet voor verscheping naar Turkije. Kolonel Erik Abma, commandant DGLC: “Deze missie is nu precies waar we het hele jaar voor trainen. Door continu te oefenen kunnen we de kwaliteit van onze taken waarborgen. Het personeel is prima voorbereid om in januari naar Turkije te gaan. Militairen van de Koninklijke Lucht- en Landmacht, die in vredestijd al samen in Vredepeel zitten, worden beiden ingezet. Een groot aantal van de landmacht is zelfs Patriot-opgeleid en -getraind. De meeste taken die de landmachtmilitairen echter gaat uitvoeren, zijn op het gebied van beveiliging, transport en logistieke ondersteuning.”

De inzet is in beginsel voor een jaar en er gaan maximaal 360 militairen mee. Het is de bedoeling dat de Patriot-eenheden eind januari operationeel zijn.

Innamestraat
Voor een nauwkeurige registratie van het materieel dat meegaat, heeft 200 Bevoorradings- en Transportbataljon een zogenoemde innamestraat gebouwd op de Luitenant-generaal Bestkazerne. Een gespecialiseerd peloton neemt deze week de voertuigen en de materialen in van de eenheden die worden ingezet. Militairen controleren en registreren de spullen, zodat kan worden gevolgd waar het zich bevindt.

Behalve de Patriot-eenheden, die samen met Duitsland en de Verenigde Staten NAVO-bondgenoot Turkije gaan beschermen tegen mogelijke raketaanvallen vanuit Syrië, nemen ondersteunende militaire onderdelen deel aan de missie. Omdat het DGLC de formerende eenheid is, wordt al het materieel echter aangeleverd in Vredepeel. De eenheden die zorg dragen voor geneeskundige hulp, genietaken en communicatie- en informatiesystemen bieden hun spullen dus ook voor transport aan op de Luitenant-generaal Bestkazerne.

Verschepen
Begin januari rijden de ongeveer 150 voertuigen gefaseerd naar de Eemshaven om te worden verscheept. Naar verwachting wordt de Turkse stad Adana de locatie voor de plaatsing van het raketluchtverdedigingssysteem. Deze stad, met meer dan anderhalf miljoen inwoners, ligt ongeveer 100 kilometer van de grens met Syrië.

(ministerie van Defensie, 21 december 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten