dinsdag 11 december 2012

F-16’s zaten te dicht op elkaar

Twee Nederlandse F-16 gevechtsvliegtuigen zijn gisteravond tijdens een oefening boven Duits grondgebied onbedoeld dicht bij elkaar gekomen. Een zorgvuldige analyse van de vluchtgegevens heeft dit bevestigd.

Foto: Defensie
De toestellen, afkomstig van Vliegbasis Leeuwarden, waren bezig met een nachtvlucht. Dergelijke oefeningen worden dagelijks gehouden, waarbij normaal gesproken boven open zee wordt getraind. Door de weersomstandigheden moest gisteren echter worden uitgeweken naar het oefengebied boven Noord-Duitsland.

Training
De oefening maakt onderdeel uit van de training voor piloten. Ze vliegen met twee toestellen in formatie om een onderschepping te kunnen simuleren. Bij de uitvoering van die manoeuvre kwamen de toestellen te dicht bij elkaar.

Zelden
Na het voorval is de oefening meteen stopgezet en zijn de betrokken vliegtuigen teruggekeerd naar Vliegbasis Leeuwarden voor een evaluatie van de gebeurtenis. Door zorgvuldige training en strenge veiligheids- en evaluatieprocedures komen dergelijk incidenten maar zelden voor.

De kansen hierop worden nog verder gereduceerd door de ervaringen direct te verwerken en te delen met partnerlanden. De uitkomst van de evaluatie wordt gebruikt om situaties zoals die van maandagavond in de toekomst te voorkomen.

(ministerie van Defensie, 11 december 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten