vrijdag 7 december 2012

Nederlandse Patriots naar Turkije

Het kabinet heeft vrijdag besloten om twee batterijen van het Patriot-luchtverdedigingssysteem naar Turkije te sturen.  Met de missie gaan tot aan 360 Nederlandse militairen mee. Turkije diende eerder het verzoek in bij de NAVO om de inzet van Patriot-raketten, ter bescherming tegen eventuele (raket)aanvallen vanuit buurland Syrië. Het zal nog enkele weken duren voordat de Patriots aan de Turks-Syrische grens zijn gestationeerd. De afweerraketten zullen onder verantwoordelijkheid van het NAVO-opperbevel opereren.

Patriot lanceerinrichting. Foto: Defensie
Het wordt de derde keer dat het Patriot-luchtverdedigingssysteem naar Turkije gaat. Dat gebeurde eerder in 1991 en 2003. Toen moesten de raketten het land beschermen tegen mogelijke aanvallen van het Irak van dictator Saddam Hussein.

Verkenners
Eerder deze week kwamen Nederlandse militaire verkenners terug uit Turkije. Zij hebben met Amerikaanse en Duitse collega's onder meer gekeken naar zaken als locaties, logistiek en commandovoering. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert zei eerder dat Turkije als gastland ''met name de kosten gaat dragen''.

Op Turkse grensdorpen zijn de afgelopen maanden verschillende keren mortier- en artilleriegranaten uit Syrië terechtgekomen. Patriots zijn niet geschikt om dit soort beschietingen te stoppen. De Turken vrezen naar verluidt vooral mogelijke aanvallen met raketten met chemische wapenkoppen.

Duitsland
De regering in Ankara vroeg vorige maand aan de NAVO om de inzet van de Patriots. De NAVO ging hier dinsdag mee akkoord en de Duitse regering stemde eerder donderdag al in met de uitzending. De VS zal naar verwachting ook twee batterijen Patriots sturen.

Er gaan maximaal 400 Duitse militairen met de missie mee. Binnen het bondgenootschap beschikken alleen Nederland, de Verenigde Staten en Duitsland over de nieuwste versie (PAC-3) van de Patriots. Griekenland en Spanje hebben oudere versies van het verdedigingssysteem.

(ANP/Nu.nl/eigen info)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten