zaterdag 17 november 2012

Omroep Brabant bij antipiratenmissie: 'Een uniek kijkje in de keuken'

Omroep Brabant op piratenjacht. Verslaggever Rob van Kaathoven mocht, bij wijze van hoge uitzondering, mee met de antipiratenmissie van het 300 Squadron van vliegbasis Gilze-Rijen in Somalië. "Ik ben geen piraten met een houten poot tegengekomen."

Omroep Brabant ging een week lang mee aan boord van Hr. Ms. Rotterdam en volgde de bemanning zowel aan boord van het schip als op de helikopters. In eerste instantie waren deze helikopters van het 300 Squadron van vliegbasis Gilze-Rijen door Defensie al wegbezuinigd, inmiddels is dat uitgesteld tot 2017.

Problemen met apparatuur
Het was een heel gedoe om daar te kunnen filmen, blikt Van Kaathoven terug op zijn reis. "We mochten onze camera niet invoeren. Een groot probleem en eigenlijk dachten we dat dit niet goed zou komen."

Gelukkig was er ook iemand de interne cameradienst van defensie aanwezig. Die was zijn accessoires vergeten. Wij hadden de rest van onze spullen wel mee kunnen nemen en dus hebben we samengewerkt zodat we het verhaal toch in beeld konden brengen.

Unieke situatie op de boot
Voor Van Kaathoven begon het avontuur toen hij in Somalïë voor het eerst op zee was en de kust niet meer zag. "In het begin is iedereen nog rustig, maar als je op volle zee bent begint de actie. Dan is iedereen druk aan het werk. Ondanks de spanning over de eventuele voortzetting van de missie. Deze is al meerdere malen op losse schroeven komen te staan."

De Marine en de Luchtmacht werken samen op de boot. "Het is heel vreemd om mee te maken. Zo wordt er continu getraind. Dan zie je in de hitte mannen in gevechtstenue en met bivakmutsen op trainen. Of de helikopters die af en aan vliegen. Heel bijzonder."

Of Omroep Brabant ook daadwerkelijk piraten heeft gevangen, zie je van maandag tot en met donderdag bij het televisieprogramma Onder Ons. De uitzending begint om 17.55 uur en wordt vervolgens elk uur herhaald.

(Omroep Brabant, 16 november 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten