vrijdag 30 november 2012

LGENMARNS Van Ede nieuwe Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht

LGENMARNS van Ede
Luitenant-generaal der mariniers Ton van Ede is sinds gisteren Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht (IGK). Hij nam op landgoed De Zwaluwenberg in Hilversum de functie over van ranggenoot Lex Oostendorp.

Van Ede vervulde vele operationele- en beleidsfuncties binnen de krijgsmacht. Hij was onder meer operationeel commandant tijdens missies in Cambodja en Eritrea, Plaatsvervangend Commandant Zeestrijdkrachten en Plaatsvervangend Hoofddirecteur Personeel.

Bevlogen
De vertrekkende IGK werd gisteren benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau met de Zwaarden. Commandant der Strijdkrachten generaal Ton Middendorp, die de minister verving omdat zij een overleg had in de Kamer, speldde hem de versierselen op. Volgens Middendorp hoort, voelt en ziet de IGK als geen ander hoe Defensie ervoor staat. “U gaf aan die rol op zeer integere en bevlogen wijze invulling.”

Inspecteur veteranen
De Zwaluwenberg
Naast onafhankelijk adviseur van de minister en bemiddelaar bij individuele aangelegenheden van (voormalig) Defensiepersoneel, is de IGK ook Inspecteur der Veteranen. Oostendorp refereerde op dat gebied aan politieke hoogtepunten van de afgelopen jaren, zoals de nieuwe Veteranenwet en het geld dat beschikbaar kwam voor het inlossen van de zogenoemde ereschuld. Ook sprak hij over de diepgaande en emotionele gesprekken tijdens honderden ontmoetingen met veteranen.

Oostendorp, die met leeftijdsontslag gaat, blikte tevreden terug op zijn 3 hoofdtaken. “De grote gemene deler is dat het allemaal om mensen gaat.”

(ministerie van Defensie, 30 november 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten