zondag 25 november 2012

Thuisfront: hartenkreten tijdens intieme Missie Max

Een kleine 1200 ‘thuisfronters’ zijn zaterdag samengekomen op voormalig Marinevliegkamp Valkenburg bij Katwijk voor het groetenprogramma Missie Max. Hoogtepunt van het muzikale evenement vormde de live beeldverbinding met onder meer Kabul, Kosovo en marineschip Hr. Ms Rotterdam dat voor de Somalische kust opereert.

Missie Max: contact via het grote scherm

“Zonder uw onvoorwaardelijke steun, geen militaire kracht voor Nederland.” Met die woorden opende minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert de vijfde editie van Missie Max. Met de thuisfrontdag wil Defensie samen met Omroep Max het thuisfront een hart onder de riem steken in de donkere dagen voor kerst. Vanwege de geïntegreerde politietrainingsmissie in Kunduz waren net als vorig jaar ook de relaties van de politie uitgenodigd.

Verschil maken
Niet alleen de minister, ook de gehele Defensietop had een speciaal woordje voor de mannen en vrouwen duizenden kilometers verderop. “Defensie is meer dan een werkgever. U kunt echt het verschil maken, wereldwijd”, sprak Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp. “Ik weet dat het niet makkelijk is om van uw relatie verwijderd te zijn. Maar als u goed in uw vel zit, zit het thuisfront dat ook.”

Intiem
Anders dan voorgaande edities was dit keer uitgeweken naar voormalig Marinevliegkamp Valkenburg. De kille hangaar was voor de gelegenheid omgetoverd tot een sfeervolle en intieme ruimte. Met de TheaterHangaar vlakbij mocht natuurlijk ook de cast van de razend populaire musical Soldaat van Oranje niet ontbreken. Onder leiding van hoofdrolspeler ‘Erik Hazelhoff Roelfzema’ zongen zij het toepasselijke nummer ‘Als wij niets doen’ naar het verhaal van de verzetsheld die tijdens de Tweede Wereldoorlog streed voor een vrij Nederland. Jan Smit, 538-DJ Lindo Duvall en Los Angeles The Voices maakten er vervolgens een feest van.

In speciale ruimtes konden mensen voor de camera een (kerst) groet van 1 minuut brengen aan hun uitgezonden militair. Wie geluk had, kreeg zijn geliefde, vader, zoon of dochter zelfs even op het grote scherm te zien. Zo was er live verbinding met de militairen op de Dutch compounds op Mazar-e Sharif en Kunduz. Hartenkreten van de allerjongsten gingen bij de hele zaal door merg en been.

Persoonlijk
De ingesproken boodschappen worden, samen met gelukswensen van bekende Nederlanders, op dvd gebrand en voor de feestdagen aan de relaties in het missiegebied gestuurd. MAX-directeur Jan Slagter reist persoonlijk met een aantal kerst- en nieuwsjaarswensen af naar Soedan en Kosovo. “Als Nederlandse bevolking staan we er te weinig bij stil wat een uitzending voor de militairen en hun thuisfront betekent. Missie Max is daarom ons cadeau aan onze militairen en hun dierbaren. Militairen doen vaak stoer, maar zodra ik met de boodschappen voor hun neus sta dan pinken sommigen toch echt een traantje weg”, weet Slagter uit ervaring.

(ministerie van Defensie, 24 november 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten