donderdag 29 november 2012

Boek: 'Afghanistan tussen oorlog en wederopbouw'

Deze week verschijnt het tweede boek van sergeant 1 Randy Noorman. In zijn boek  'Afghanistan tussen oorlog en wederopbouw' beschrijft Randy de harde realiteit van de militair buiten de poort. Een militair die in een split second moet beslissen over leven en dood.  Het boek gaat over het soldatenleven, kameraadschap, emotie, shock, moed, loyaliteit, gevechtsbereidheid en vakmanschap.

Toen Randy terug kwam in Nederland merkte hij dat het beeld van zijn omgeving over de missie niet overeenkwam met zijn ervaringen. “In Nederland werd gedacht dat we daar vooral aan het opbouwen waren. Maar we hebben daar ook echt moeten knokken tijdens de uitvoering van onze taken. De gevechtsbereidheid en de drang om te presteren was groot en toen het erop aankwam stonden we voor onze taken”.

Het eerste exemplaar van het boek werd vandaag door Randy overhandigd aan commandant 11 Luchtmobiele Brigade generaal Nico Geerts. Generaal Geerts was commandant Taskforce Uruzgan toen Randy als groepscommandant van het verkennerspeloton van Battlegroup 4 zijn taken uitvoerde. “Het boek geeft heel goed weer hoe een besluit van mij als commandant van de TFU uiteindelijk wordt ervaren en uitgevoerd door de militair die daadwerkelijk de poort uitgaat en als het moet het gevecht aangaat om de plaatselijke bevolking een betere toekomst te bieden”; aldus generaal Nico Geerts.

Voor generaal Geerts is het een speciaal moment. Randy was korporaal Geweerschutter Lange Afstand bij het 13e infanteriebataljon in Assen toen de toen nog Luitenant-kolonel Geerts daar commandant was. Later kruisten hun wegen zich in het Afghaanse land tijdens een periode van heftige gevechten met de Taliban. Nu is de sergeant groepscommandant van een groep Geweerschutter Lange Afstand bij de door de generaal geleide brigade.

Eerder heeft Randy al het boek 'Dagboek van augustus' geschreven (historische roman over de eerste wereldoorlog).

[AHH]

(11 Luchtmobiele Brigade (aaslt) '7 december', 29 november 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten