dinsdag 6 november 2012

Hennis-Plasschaert: krijgsmacht keihard nodig

“De Dutch Armed Forces zijn een ijzersterk merk in het buitenland. Nu nog in Nederland zelf ” Dat zei minister Jeanine Hennis-Plasschaert 6 november tot het personeel van de Bestuursstaf op haar eerste werkdag bij Defensie. Ze zei het gevoel te hebben dat er juist in het binnenland nog een wereld te winnen valt als het gaat om beeldvorming en imago.

minister Hennis-Plasschaert
Ze beloofde zich in te zetten voor de duidelijke boodschap dat de krijgsmacht keihard nodig is. Defensie is volgens de bewindsvrouw geen verhaal van vroeger. “Defensie doet ertoe.“ Ze benadrukte nog eens dat de wereld immers niet stil staat. “We hebben te maken met een wereld waarin nieuwe landen zowel economisch als militair steeds meer een hoofdrol opeisen”, zei ze, maar ook dat de competitie om voedsel, energie en drinkwater groeit. “Door allerhande etnische en religieuze conflicten, maar ook zaken als klimaatverandering en voedselschaarste hebben we te maken met een wereld die er niet per se veiliger of stabieler op wordt.” Ze noemde het daarom verstandig om als land over een gezonde krijgsmacht te beschikken.

Hennis-Plasschaert onderstreepte het belang van de te leveren ondersteuning aan civiele autoriteiten, de zogenoemde nationale taken, structureel en incidenteel: 24/7 beschikbaar. “Het moet echt voor iedereen duidelijk zijn dat we het, bijvoorbeeld in geval van een grote ramp, simpelweg niet redden met alleen een brandweer- en politieauto.”

De nieuwe bewindsvrouw herhaalde nog eens dat de militairen en burgers bij Defensie graag gezien zijn bij de internationale gemeenschap. “U levert ons land heel veel op: vrede, veiligheid en welvaart, goodwill, invloed en orders. Dat is cruciaal voor het economisch succes van handelsland Nederland!  En ook: cruciaal voor een vrij en veilig Nederland.”

(Rijksoverheid, 6 november 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten