dinsdag 20 november 2012

Volledige Hercules-vloot gemoderniseerd


Met de voltooiing van de vierde gemoderniseerde C-130 is de volledige Hercules vloot vernieuwd. In het Britse Cambridge droeg Marshall Aerospace het middelzware transportvliegtuig vandaag over aan Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Sander Schnitger.

Overdracht C-130 in Cambridge (foto Defensie)

De uitgebreide modificatie behelsde onder meer de uitvoering van de cockpit. Die is gedigitaliseerd, waarmee de karakteristieke metertjes verdwenen. Schnitger: “Door de aanpassingen kunnen de toestellen in een hoger geweldsspectrum worden ingezet. De modernisering van de cockpit vergroot ook de veiligheid van passagiers en bemanning.”

Zelfbescherming
De Hercules is in staat op primitieve vliegvelden met onverharde startbanen te landen en op te stijgen. Ook heeft het toestel zelfbeschermingsmiddelen aan boord. Het nut en de noodzaak van de vliegtuigen blijkt al 15 jaar en wordt nog dagelijks bewezen.

Luchttransportcapaciteit
Door de deelname aan vredesmissies en bijdragen aan noodhulp ontstond eind jaren ’90 een toenemende behoefte aan tactische luchttransportcapaciteit.   Defensie besloot daarom   in 2004 tot de aanschaf van 2 extra Hercules-vliegtuigen, wat de vloot op 4 bracht. De toestellen behoren tot 336 Squadron, gestationeerd op Vliegbasis Eindhoven.

(ministerie van Defensie, 20 november 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten