maandag 26 november 2012

'Marine als krijger, koopman en diplomaat'

“Zoals mijn roemruchte voorganger admiraal Michiel de Ruyter al aantoonde, zijn we bij de Koninklijke Marine nog steeds diplomaat, koopman en krijger”. Dat zei Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Matthieu Borsboom vandaag in de Indiase stad Mumbai, aan boord van het amfibisch transportschip Hr. Ms. Rotterdam.

De Rotterdam ligt in de haven van Mumbai voor het laden van brandstof en voeding, maar ook om economische redenen. Het schip diende er als platform om Nederlandse scheepsbouwtechniek en vernuftige bewapening te tonen. India gaat haar Defensie komende jaren namelijk verdubbelen. Aan boord waren ook partners van de marine zoals Thales, Rhode en Schwartz, en Hascon.

Maritieme handelsnatie
De krijgersrol kreeg aan boord aandacht met een bijeenkomst over piraterijbestrijding, een taak waar de Rotterdam nu middenin zit. Ze heeft net een aantal intensieve weken voor NAVO’s antipiraterijmissie Ocean Shield achter de rug. Voor een maritieme handelsnatie als Nederland blijft het belangrijk de handelsroutes over zee te beschermen.

Samenwerking
Vice-admiraal Borsboom ontmoette in Mumbai onder anderen een Indiase vlagofficier, die verantwoordelijk is voor het westelijk zeegebied van het land. Zij spraken af de samenwerking tussen beide vloten te versterken.

(Koninklijke Marine, 26 november 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten