donderdag 29 november 2012

Turkije: verkenningsteam Patriots bekijkt mogelijkheden

Een 9-koppige verkenningsmissie met verschillende militaire specialisten verblijft sinds maandag in Turkije. Het team kijkt samen met internationale partners naar de mogelijkheden voor een eventuele ontplooiing van Patriot-raketverdedigingssystemen. Het team wordt begeleid door Turkse bondgenoten. Over de voortgang van de verkenningsmissie worden verder geen mededelingen gedaan.

De verkenning is onderdeel van het NAVO- en nationaal planningsproces. Met de verkenning dient een groot aantal technische en operationele factoren in kaart te worden gebracht. Daarvoor is bijvoorbeeld informatie nodig over mogelijke locaties, benodigde logistieke ondersteuning, transport en commandovoering. Op basis daarvan wordt een militair advies geschreven voor de minister en wordt een regeringsbesluit voorbereid.

De Turkse regering heeft vorige week een verzoek ingediend bij de secretaris-generaal van de NAVO. Het gaat om de inzet van Patriotsystemen voor de bescherming van de bevolking en het grondgebied van Turkije. Een eventuele inzet is van puur defensieve aard en biedt geen ondersteuning aan een no-fly zone of offensieve operatie.

Samen met Duitsland en de Verenigde Staten is Nederland het enige land van de NAVO dat beschikt over Patriots. De regering heeft het verzoek in beraad. Bondgenootschappelijke solidariteit speelt een belangrijke rol bij de afweging.

(ministerie van Defensie, 29 november 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten