dinsdag 6 november 2012

AIVD behoudt inlichtingentaak Buitenland

De geheime dienst AIVD behoudt de taak 'inlichtingen buitenland'. Dat heeft de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) maandagavond bij de NOS bekend gemaakt. Het kabinet Rutte-II wijkt daarmee af van het Regeerakkoord, waarin stond dat de AIVD voor zijn buitenlandse inlichtingen voortaan afhankelijk zou worden van buitenlandse inlichtingendiensten*.

Deze aankondiging riep een storm van protest op, zowel vanuit de AIVD zelf als vanuit kenners van de inlichtingenwereld die benadrukten dat het vergaren van buitenlandse inlichtingen een zaak is van geven en nemen, en van 'voor wat hoort wat'.

Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken zei dinsdag tegenover het Defensie weblog dat  de bezuinigingen die aan de AIVD zijn opgelegd onverkort van kracht blijven (- 10 miljoen euro vanaf 2014 oplopend naar -45 miljoen structureel vanaf 2017). Omdat de buitenlandtaak nu toch wordt gespaard zal de dienst de opgelegde bezuinigingen elders moeten realiseren.

*Tekst uit het Regeerakkoord (pagina 50):

12. AIVD
De taken van de AIVD worden heroverwogen. Voor de informatieverwerving in het buitenland wordt overgestapt op samenwerking met buitenlandse diensten en wordt de eigen buitenlandtaak geschrapt.

(Defensie weblog, 6 november 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten