vrijdag 16 maart 2012

Hr. Ms. Van Amstel vaart uit voor antipiraterij missie


Het M-fregat Hr.Ms. Van Amstel vertrekt maandag uit thuishaven Den Helder. Het schip wordt de komende maanden in de wateren rond Somalië ingezet voor de antipiraterij missie ATALANTA. Het is voor het eerst dat een M-fregat deelneemt aan deze operatie.

Operatie Atalanta is een door de Europese Unie geleide missie en richt zich op het terugdringen van piraterij voor de kust van Somalië. Belangrijkste taken van de EU taakgroep zijn het beschermen van kwetsbare scheepvaart in de Golf van Aden, het verstoren van piraterij en de Indische Oceaan en het escorteren van schepen varend voor het ‘World Food Program’. Het fregat is tijdens de missie uitgerust met een Westland Lynx Helikopter en een ‘enhanced boarding team’ van mariniers.

Hr.Ms. Van Amstel is een Multipurposefregat van de Karel Doormanklasse. Dit type fregat is geschikt voor luchtverdediging, de bestrijding van onderzeeboten en oppervlakteschepen. Door de rompvorm kan het schip bij zware zee ook zijn snelheid behouden. Ook kunnen helikopters met slecht weer op dit type fregat landen. De Van Amstel is 122 meter lang, 14,4 meter breed en heeft een diepgang van 6,2 meter. Het schip wordt voortgestuwd door twee Stork Werkspoor dieselmotoren en twee Rolls Royce gasturbines. Hiermee bereikt het een snelheid van 29 knopen. De commandant van Hr.Ms. Van Amstel is kapitein-luitenant-ter-zee Hans Veerbeek.

(bron: ministerie van Defensie, 16 maart 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten