vrijdag 30 maart 2012

Brigadegeneraal Oppelaar nieuwe commandant Korps Mariniers


Brigadegeneraal der mariniers Richard Oppelaar heeft vandaag het commando over het Korps Mariniers overgenomen van ranggenoot Rob Verkerk. De ceremonie op de Rotterdamse Van Ghentkazerne werd bijgewoond door zo’n 400 mariniers en 400 genodigden, onder wie de Rotterdamse locoburgemeester Jeannette Baljeu en nabestaanden van de in Afghanistan omgekomen marinier Marc Harders.

gen. Richard Oppelaar
(foto: Defensie)
Oppelaar hield de aanwezigen voor hoe mariniers het hoofd bieden aan hun vaak complexe, chaotisch en mentaal en fysiek belastende werkomstandigheden. "Om aan de verwachtingen te voldoen, hanteren wij hoge standaarden en vallen we terug op onze eeuwenoude maritieme roots, onze opleiding en het belangrijkste … op elkaar. In deze zeer veranderlijke wereld is het ook belangrijk niet te veel te blijven hangen in het verleden. Continu aanpassen dus, gericht op hedendaagse actualiteiten zoals antipiraterij en terrorismebestrijding en toekomstige ontwikkelingen."

De 50-jarige Oppelaar voerde begin 2004 het commando over de Nederlandse troepen in Irak en een jaar later over het Tweede Mariniersbataljon in Afghanistan. Van 2010 tot heden was hij werkzaam bij de Defensiestaf, als hoofd van de afdeling Materiële Gereedheid.

(video van de commando-overdracht)

Bijna 5 jaar stond het Korps Mariniers onder leiding van generaal Verkerk (51). Een aantal momenten sprongen er wat hem betreft uit: "De interventie door mariniers op het marktplein in Goz Beida in Tsjaad in 2008, waardoor bloedvergieten onder VN-medewerkers en lokale bevolking werd voorkomen. En de ontzetting van het vrachtschip Taipan, die in 2010 door piraten bij Puntland was gekaapt." Zwarte bladzijden vormden de dood van de mariniers Marc Harders en Jeroen Houweling bij een aanslag in Uruzgan. Evenals het overlijden van 3 jonge mariniers in de afgelopen weken. Op 9 april neemt Verkerk de functie van Plaatsvervangend Commandant Zeestrijdkrachten op zich. Hij wordt dan bevorderd tot generaal-majoor.

(ministerie van Defensie, 30 maart 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten