woensdag 21 maart 2012

Groene baretten in Roosendaalse binnenstad


Zo’n 4.000 oud-commando’s lopen zaterdag 24 maart door de straten van Roosendaal. Het Korps Commando Troepen (KCT) van de Koninklijke Landmacht bestaat 70 jaar en viert dit met een grote reünie. De mars van de commando’s wordt afgesloten met een defilé op de Oude Markt, dat wordt afgenomen door minister van Defensie Hans Hillen. Ook Ridder Militaire Willemsorde kapitein Marco Kroon, commandant der Strijdkrachten generaal Peter van Uhm en de burgemeester van Roosendaal Jacques Niederer zijn bij het defilé aanwezig.

Op 22 maart 1942 begonnen 48 Nederlanders, voornamelijk afkomstig van de Prinses Irene Brigade, aan de commando-opleiding in het Schotse Achnacarry. Vijfentwintig van hen volbrachten de opleiding en ontvingen de groene baret. Zij vormden gezamenlijk “No. 2 (Dutch) Troop”, de basis voor het huidige Korps Commandotroepen. Ruim 8.733 groene baretten zijn er sindsdien uitgereikt.

Het defilé door de stad bestaat naast oud-commando’s ook uit actief dienende commando’s. Zij dragen de diverse uniformen die worden gebruikt bij hun missies in het buitenland. Ook rijden een vijftigtal historische voertuigen van de vereniging Keep them Rolling mee. Na afloop is er een reünie op de Engelbrecht van Nassaukazerne in Roosendaal.

Bijzonder is de komst van de 79 jarige Vietnamveteraan en Medal of Honordrager kolonel b.d. Bruce Crandall. Bruce Crandall, een gepensioneerde kolonel van het Air Cavalry Division, is op doorreis naar Afghanistan waar hij ISAF-eenheden zal bezoeken. Eenheden van de luchtmacht en de landmacht treden tijdens zijn vijfdaagse verblijf in Nederland op als gastheer. Zij tonen daarmee hun respect, net als de Amerikanen dat vorige jaar deden voor kapitein Marco Kroon, bij de afscheids ceremonie van generaal David Petraeus.

Minister Hans Hillen en Commandant KCT kolonel Rob Querido ontvangen ’s middags en marge van de festiviteiten een exemplaar van het jubileumboek ‘Callsign Nassau: Het moderne Korps Commandotroepen 1989 – 2012’ . Dit boek beschrijft de recente geschiedenis van het Korps.

(bron: ministerie van Defensie, 21 maart 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten