woensdag 14 maart 2012

Beantwoording Kamervragen over het terughalen van de Lynx-helicopter uit SirteHierbij bied ik u de antwoorden aan op de vragen van de leden Van Bommel en Jasper van Dijk (beiden SP) over het terughalen van een Lynx-helikopter van Libië naar Nederland (ingezonden 29 februari 2012 met kenmerk 2012Z03659).
DE MINISTER VAN DEFENSIE
Drs. J.S.J. Hillen


Vragen van de leden Van Bommel en Jasper van Dijk (beiden SP) aan de minister van Defensie over het terughalen van een Lynx-helikopter van Libië naar Nederland (ingezonden 29 februari 2012)

1
Is het waar dat u hebt besloten dat de Lynx-helikopter die sinds vorig jaar op het strand van de Libische kustplaats Sirte stond naar Nederland moet worden terug gebracht? 1)
Ja.

2
Is het waar dat deze helikopter niet meer vliegwaardig is en na terugkeer wordt ontmanteld en verschroot?
Ja.

3
Welk belang is ermee gediend de helikopter naar Nederland terug te halen in plaats van hem daar te verschroten?

4
Wat zijn de kosten van het transport van de helikopter, eerst naar de Libische hoofdstad Tripoli en vervolgens met civiel zeetransport naar Nederland? Zou het niet goedkoper zijn om de helikopter in Libië te verschroten?

Het terughalen van de helikopter is een nationale verantwoordelijkheid en dient een nationaal veiligheidsbelang. De helikopter is een wapensysteem en valt daarmee in de categorie strategisch defensiemateriaal. Aan het ontmantelen en verschroten van dit materiaal zijn eisen gesteld, waaraan in Libië niet kan worden voldaan.

De additionele uitgaven voor het terughalen van de helikopter worden geraamd op € 21.000. Dit bedrag bestaat uit € 13.000 voor het transport via Tripoli naar Nederland, € 6.000 voor het verblijf van personeel in Libië en € 2.000 voor onvoorziene uitgaven.

Deze additionele uitgaven worden gefinancierd uit de HGIS-voorziening voor crisisbeheersingsoperaties binnen artikel 20 ‘Inzet’ van de defensiebegroting.

1) http://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2012/02/27/46193476/Lynx_in_Libie_op_transport

1 opmerking:

  1. Toch blijft het raar om € 21.000 uit te geven om een helikopter in Nederland te verschroten. Het zou slimmer zijn die heli te doneren aan het nieuwe helikoptertrainingcentrum in Gilze-Rijen. Het is maar een idee!

    BeantwoordenVerwijderen