vrijdag 16 maart 2012

Amerikaanse generaal Petraeus koninklijk onderscheiden


De Amerikaanse generaal David Petraeus is vandaag op het ministerie van Defensie benoemd tot Ridder Grootkruis in de Orde van Oranje Nassau met de zwaarden. Deze hoge koninklijke onderscheiding ontving Petraeus als erkenning voor zijn bijzondere verdiensten voor Nederland tijdens zijn verschillende militaire commandantschappen, in het bijzonder tijdens de missie in Afghanistan. Defensieminister Hans Hillen reikte de onderscheiding uit.

GEN (ret.) Petraeus. with the US, Dutch and Frisian flags

Minister Hillen bedankte in zijn toespraak Petraeus voor de onvoorwaardelijke steun aan de Nederlandse militairen en zijn drijvende kracht achter een succesvolle missie. Door zijn persoonlijke inspanningen voor de samenwerking tussen Nederland en Amerika kon Nederland belangrijke operationele successen bereiken met de Task Force Uruzgan.

Commandant ISAF
Sinds 6 september 2011 is David Petraeus Director, Central Intelligence Agency (CIA). Hij diende eerder als commandant U.S. Central Command in Florida en als commandant van de Multi-National Force - Iraq. Vanaf juli 2010 was hij een jaar lang commandant van de ISAF-missie in Afghanistan.

Nederlandse familie
Petraeus is de eerste Amerikaanse generaal sinds de Tweede Wereldoorlog die de hoge onderscheiding ontving. De voormalig viersterrengeneraal, die als zoon van een Nederlandse vader Friese ‘roots’ heeft, kreeg zijn versierselen omgehangen in aanwezigheid van Nederlandse (oud) militaire collega’s en zijn Friese familieleden. Commissaris van de Koningin van Friesland John Jorritsma overhandigde de generaal zijn familiestamboom die teruggaat tot het jaar 1599.

Petraeus reageerde verheugd op zijn onderscheiding, hij prees de goede samenwerking met Nederland en de kwaliteit van de Nederlandse militairen. Hij sloot toepasselijk af in het Nederlands: “Nederland, voor altijd!”

(bron: ministerie van Defensie, 16 maart 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten