zaterdag 31 maart 2012

Mart de Kruif 'ster in anderen aandacht geven'


door Arnold Mandemaker

EINDHOVEN - Luitenant-generaal Mart de Kruif staat dinsdag 3 april centraal tijdens het tweede Denk Groter Debat van Fontys. Wie is deze ‘stronteigenwijze’ carrière-militair?

gen. De Kruif, 2008
(foto:  ministerie van Defensie)
Geen ‘militair type’, die het niettemin heeft geschopt tot commandant van de Landstrijdkrachten. Een mentor voor jonge collega’s, sociaal sterk en altijd ‘de slimste van de club’. Maar ook ‘stronteigenwijs’, vindt zijn vrouw Esther.

Dat zijn enkele kwalificaties die direct betrokkenen geven over luitenant-generaal Mart de Kruif. Hij staat dinsdag 3 april centraal tijdens de tweede aflevering van het ‘Denk Groter Debat’ op de Fontys Hogescholen in Eindhoven.

Hij lijkt een prima keuze. Fontys wil de studenten in contact brengen met topfiguren die stimuleren en inspireren. Juist het motiveren van anderen is een van de sterkste punten van De Kruif, zeggen zijn collega’s.

„Hij is een ster in anderen aandacht geven”, zegt echtgenote Esther. Toenmalig minister van Defensie Eimert van Middelkoop (ChristenUnie) sprak van ‘een generaal tussen zijn mannen en vrouwen en niet erboven’.

De Kruif, geboren op 1 september 1958 in Apeldoorn, kwam volop in het nieuws toen hij van oktober 2008 tot november 2009 het commando voerde over de ISAF-missie in zuidelijk Afghanistan.

Met een Amerikaanse brigadegeneraal als ‘waakhond’ aan zijn zijde gaf De Kruif een jaar leiding aan ruim 45.000 militairen uit 18 Navo-landen. Onder zijn commando kwamen 284 Navo-militairen en minstens 3000 Afghanen om het leven.

„Het went nooit”, zei De Kruif over de vele afscheidsceremonies op de basis in Kandahar, waarbij de gesneuvelden naar het vliegtuig werden begeleid.

Een moeder van een omgekomen Nederlandse militair herinnerde zich hoe De Kruif alle schuld op zich nam voor de dood van haar zoon en een tweede militair. „Dat vond ik heel dapper om tegen twee families te zeggen die net hun zoon hebben verloren”, liet de moeder later optekenen. Met de toevoeging dat ze De Kruif niets kwalijk nam.

Commandant ISAF RC-S
(foto Hans de Vreij)
De Kruif wijkt graag af van gebaande paden. In militaire kring wordt nog altijd met ontzag gesproken over hoe hij tijdens een oefening in Duitsland de tegenstander, een Amerikaanse gevechtseenheid, in de luren legde.

Hij liet zijn tanks dwars door een (virtueel) mijnenveld rauzen, waarbij weliswaar verliezen werden geleden, maar de Amerikanen werden wel in de pan gehakt. „Nog nooit vertoond”, oordeelde een collega.

De Kruif is eenvoudig gebleven. Om een van zijn vier kinderen aan een kaartje voor de Backstreet Boys te helpen, bivakkeerde hij een hele nacht in een slaapzak voor de kassa.

In zijn tijd als tweesterren-generaal in Havelte kwam hij niet in een dienstauto met chauffeur naar de kazerne, maar gewoon in zijn eigen overjarige Mitsubishi met achterspoilertje.

Mensen die De Kruif goed kennen hebben één welgemeend advies: begin met hem niet over voetballen. De fan van Vitesse én Feyenoord heeft daar volgens kenners ‘gewoon geen verstand van’. Maar dat weerhoudt hem er niet van om uitvoerig zijn mening over het spel te geven.

‘Niet te corrigeren’, zegt Jeroen Verheul, coach van het vijfde team van voetbalvereniging CH’03 in Hoog-Keppel, waar De Kruif speelt in een shirt met de opdruk ‘Centurion Nix’. Tijdens de jaarlijkse borrel van CH’03 wordt De Kruif niet ingezet voor de wedstrijdjes hardlopen of trekker trekken, maar wél voor de kennisquiz. Verheul: „Hij weet gewoon alles en wint altijd.”

Nog één tip voor het debat: begin niet over zijn reukorgaan. Dat is en blijft een gevoelig onderwerp.

(Eindhovens Dagblad, 31 maart 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten