vrijdag 23 maart 2012

NAVO-oefening Cold Response ten einde


De grote NAVO-oefening Cold Response is gisteren beëindigd. 16.000 militairen uit 15 landen trainden de afgelopen 2 weken in Noorwegen anti-terreursituaties* onder koudweeromstandigheden. Een van de leerpunten voor de volgende oefening in 2014: stem de verschillende communicatiesystemen beter op elkaar af.

(foto: Defensie)

Defensie nam deel met 800 militairen, waaronder een grote maritieme afvaardiging en eenheden van land- en luchtmacht. De Nederlandse eenheden vertrokken afgelopen woensdag uit het Noorse oefenterrein, na een 48 uur durende aanval. De focus lag daarbij onder meer op het afweren van luchtaanvallen, het bestrijden van onderzeeboten en het onopgemerkt aan land brengen van amfibische eenheden. Ook het inrekenen van terroristen behoorde tot het scenario.

Amfibisch
Voor Nederland stond de afgelopen weken vooral het amfibisch optreden met Groot-Brittannië centraal. Aan boord van het Britse marineschip HMS Bulwark stuurden Engelse en Nederlandse commandanten in een gezamenlijke staf de diverse eenheden aan. Hr. Ms. Rotterdam fungeerde als uitvalsbasis voor Amerikaanse, Britse en Nederlandse troepen en leverde logistieke ondersteuning. Commandant kapitein-ter-zee Huub Hulsker is tevreden: "wij hebben onder zeer diverse en extreme omstandigheden onze taken kunnen oefenen."

Reactiemacht
Cold Response geldt ook als belangrijke voorbereiding voor de Amfibische Taakgroep van de marine, die in de tweede helft van 2013 paraat staat voor de snelle reactiemacht van de NAVO, de NATO Response Force.

De schepen en eenheden keren 30 maart terug in Den Helder. Gedurende de thuisreis staan nog verschillende maritieme oefeningen op het programma.

(bron: ministerie van Defensie, 23 maart 2012)

*Deze omschrijving strookt niet helemaal met de werkelijkheid. Het oefenprogramma behelste activiteiten in het gehele geweldsspectrum, inclusief diplomatie. Onderstaand een korte omschrijving van oefening Cold Response door de organisatoren, het Noorse ministerie van Defensie.

Cold Response is a Norwegian led winter exercise. The main purpose of this year’s winter exercise is to rehearse high intensity operations in winter conditions within NATO with a UN mandate.

Participants will rehearse deploying and using military reaction forces in an area of crisis where they have to handle everything from high intensity warfare to terror threats and mass demonstrations. The soldiers have to balance the use of diplomatic and military force. Also, forces get to train in an international environment where they have to master a common language and procedures.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten