zaterdag 24 maart 2012

Bijna vierduizend commando's bij reünie elitekorps in Roosendaal


Auteur: Robert te Veele

Met een grote reünie is zaterdag in Roosendaal het 70-jarige bestaan van het Korps Commandotroepen gevierd. Vele dienstplichtige 'Groene baretten' maar ook veteranen uit Nederlands-Indië, Korea, Libanon, Bosnië en Afghanistan marcheerden door de stad. De parate troepen waren in de stoet te zien met quads, pantserwagens, duikpakken, een boot en zelfs ski's.

Zo'n 3300 oud-commando's kleurden de stad 'groen'. De mars van de elite-eenheid is afgesloten met een defilé op de Oude Markt. Minister van Defensie Hans Hillen nam het defilé af. Ook drager van Militaire Willemsorde Marco Kroon uit Den Bosch, commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm en burgemeester Jacques Niederer van Roosendaal waren bij de parade aanwezig. Bijzondere gast was de Amerikaanse Vietnam-veteraan Bruce Crandall. Van zijn ervaringen als helikopterpiloot is een film gemaakt: We Were Soldiers.

Eén groot weerzien
De veteranen van het Korps Commandotroepen komen eens in de vijf jaar bijeen voor een reünie. Het is vooral een weerzien van oude kamaraden of soms die ene vervelende instructeur. "Ik herken mijn instructeur uit 1973. Die heb ik 38 jaar niet gezien", zegt een veteraan. De instructeur zegt 'dat ze allemaal wel eens een dreun van hem gehad hebben. Of een stukje lopen.'

Vooral tussen de maten van het eigen peleton is er nog een warme band. "Met die maten ben je samen door die sloot gegaan. Daar heb je die zware opleiding mee gedaan. Dat schept een band."

Sterke verhalen
Het is ook een dag van het uitwisselen van sterke verhalen onderling. Eén commando weet nog goed dat hij als straf door een wei moest kruipen en over prikkeldraad moest klimmen terwijl hij loeide als een koe. Een ander heeft een verhaal over een bokswedstrijd op de Albert Kuipmarkt in Amsterdam tussen profboksers en commando's.

Reüniemars
In de vroege zaterdagochtend arriveerde ook een groep van 54 oud-commando's en commando's na een lange wandelmars van 180 kilometer. Ze waren maandag in het Gelderse Schaarsbergen begonnen aan een tocht naar Roosendaal. Woensdag kwamen ze bij Lith de provincie binnen.

Onderweg werd zoveel mogelijk overnacht in kazernes en zaterdagochtend sliepen de militairen in het tentenkamp op de Rucphense Hei. Onder muzikale begeleiding marcheerden ze onder de ‘tranenpoort’ door van de Engelbrecht van Nassau Kazerne. De jongste loper is 39 jaar oud, de oudste 82.

(bron: Omroep Brabant, 24 maart 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten