vrijdag 23 maart 2012

Metamorfose basis De Peel; wordt thuisbasis Grondgebonden Luchtverdedigingscommando


Luchtmachtbasis De Peel bij Vredepeel ondergaat een gedaanteverwisseling. Vanaf donderdag geldt de basis als landmachtkazerne, en zijn er vierhonderd banen minder.

Door Eric Seuren

De banenreductie is het resultaat van een vorig jaar door het rijk opgelegde bezuinigingsoperatie bij Defensie, alsook van de samenvoeging van de Groep Geleide Wapens (GGW) van de luchtmacht en het landmachtonderdeel Commando Luchtdoelartillerie (CoLuA). Beide eenheden bivakkeren sinds 2007 al samen op de basis in Vredepeel.

Kolonel Erik Abma, verantwoordelijk voor de reorganisatie, noemt de bezuinigingsoperatie ‘de grootste in de historie van de grondgebonden luchtdefensie'. "En al met al kunnen we tevreden zijn dat we er zo goed uit zijn gekomen. Op 35 mensen na zijn inmiddels alle personeelsleden aan een andere baan geholpen. Zowel binnen als buiten Defensie. Dat is mede te danken aan een jobcenter dat we met medewerking van de gemeente Venray op de basis hebben ingericht”, verklaart Abma.

Met de reorganisatie achter de rug, wil Abma zich nu op de toekomst van de basis gaan richten. Op donderdag 29 maart wordt zowel de GGW als het CoLuA opgeheven en ontstaat de nieuwe landmachteenheid Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC). Kolonel Abma wordt de eerste commandant van die eenheid. "Met die samenvoeging wordt Vredepeel het landelijk centrum voor grondgebonden luchtverdediging.”

In dat kader zullen ook zeven mariniers op de basis gestationeerd worden om kennis en ervaring te leveren. De marine werkt namelijk aan een radarsysteem dat heel vroeg ballistische raketten kan detecteren. Deze kennis betekent een belangrijke aanvulling voor Vredepeel. De luchtmachtbasis wordt op 29 maart formeel omgevormd tot landmachtkazerne; Luitenant-Generaal Best-kazerne genaamd. Abma: "Het terrein houdt de status reservevliegveld.”

(bron: De Limburger, 23 maart 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten