vrijdag 23 maart 2012

Mortiercompagnie mariniers wegbezuinigd, laatste keer in actie


Met 6 ceremoniële schoten over de Engelse Salisbury Plains is gisteren een einde gekomen aan de in 1988 opgerichte 120mm Mortiercompagnie van het Korps Mariniers. Gloeiende lopen, verpulverde doelen en trotse gezichten zorgden voor een waardig afscheid.


foto: ministerie van Defensie)

De eenheid heeft veel betekend voor het Korps. Tijdens haar bijna kwarteeuw durende bestaan werd de compagnie bij verschillende oefeningen en missies ingezet. Het grootste wapenfeit van de eenheid is de inzet bij Mount Igman in Bosnië. Samen met de Britten en Fransen bestookten de Nederlanders vanaf deze berg in 1995 de Bosnische Serviërs die Sarajevo belegerden.

"Het is begrijpelijk dat ook het Korps een bijdrage moet leveren aan de bezuinigingen en iedere keuze is pijnlijk, maar dat juist deze eenheid moest sneuvelen is erg jammer", aldus brigadegeneraal Rob Verkerk, commandant van het Korps Mariniers, die kort daarvoor het laatste schot loste.

De Mortiercompagnie van het Korps Mariniers heeft voor het laatst met het 120 millimeter mortier gevuurd. Dit gebeurde op de Salisbury Plain in Engeland. Het afstoten van de krombaanwapens is een bezuinigingsmaatregel.

De pijn wordt verzacht doordat een groot deel van het personeel en wellicht de mortieren zelf worden ondergebracht bij de landmacht. De zogenoemde Fire Support Teams, bestaande uit mortierstellingen en observatieteams, blijven dus behouden, maar het Korps Mariniers levert wel een deel van de eigen vuursteuncapaciteit in. Als die capaciteit nodig is, levert de landmacht deze. "Ik heb vertrouwen in de toekomstige samenwerking. We hebben elkaar nodig", licht Verkerk toe. "Zonder vuursteun ben je op het moderne gevechtsveld nergens."

(bron: ministerie van Defensie, 22 maart 2012)
(Op de Defensiewebiste is ook een video over dit onderwerp te zien)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten