woensdag 1 februari 2012

Extra bezuinigingen Defensie?

Het ministerie van Defensie hangt mogelijk aanvullende bezuinigingen boven het hoofd. Dat schrijft De Telegraaf vandaag op basis van een "een vertrouwelijke ambtelijke notitie, die in kleine kring circuleert in de rechtse coalitie". Volgens de krant bereidt het kabinet ingrijpende maatregelen voor om het staatshuishoudboekje in balans te houden. Defensie is daarbij slechts een van de vele departementen die de broekriem verder zouden moeten aantrekken.


In het Telegraaf-artikel staat letterlijk: "Defensie kan verder geld besparen door meer werkzaamheden niet meer zelf uit te voeren (outsourcen) en door de M-fregatten en onderzeeboten te verkopen en jachtvliegtuigen af te stoten." 


Vooral het eventuele verlies van de onderzeeboten zal vast niet zonder slag of stoot gaan. De vier schepen van de Walrus-klasse spelen een belangrijke rol bij het verzamelen van inlichtingen in de buurt van crisisgebieden en bij de bestrijding van piraterij. De intelligence die zij vergaren is ook inzetbaar als 'wisselgeld' bij zusterdiensten van de militaire geheime dienst, de MIVD, in het kader van 'voor wat hoort wat'.  (hdv)

1 opmerking:

  1. Dat de onderzeeboten waardevolle intelligence leveren zal niemand die er verstand van heeft betwijfelen. Maar de vraag is of je die intelligence - dezelfde hoeveelheid, soort en kwaliteit - ook niet op een andere manier kunt verzamelen. Zo niet, dan mag je het wapen nooit afstoten. Zo ja, dan is het de vraag of je zo'n relatief duur apparaat in stand moet houden. Lijkt me een mooie taak voor de mensen die er echt iets van weten om met de overtuigende argumenten te komen voor behoud van het wapen. Waarbij ze dan zeker de strategische waarde ervan (als wapensysteem) niet onder de korenmaat moeten steken.

    BeantwoordenVerwijderen