woensdag 29 februari 2012

België en Nederland verdiepen militaire samenwerking


Minister Hans Hillen en zijn Belgische ambtgenoot Pieter De Crem hebben vandaag over verdere samenwerking van beide krijgsmachten gesproken. De bewindvoerders deden dit tijdens een bezoek aan de Admiraliteit Benelux (ABNL) op de marinebasis in Den Helder.

De ministers hebben In Den Helder besloten om ook andere samenwerkingsverbanden te onderzoeken. Als voorbeeld noemden ze een samengestelde Quick Reaction Force van een Nederlandse en een Belgische F-16 voor de bewaking van beide luchtruimen. Ook kwamen onderwerpen aan bod als het samen optrekken bij de vervanging van de F-16 en uitbreiding van de samenwerking van de Belgische paracommando’s en Nederlandse eenheden als commando's en mariniers.

Mooi exportproduct
“De Belgisch-Nederlandse marinesamenwerking kent internationaal zijn weerga niet. Dit gebeurt goed en soepel en vergroot onze slagkracht. Het is een mooi exportproduct van beide landen”, aldus Hillen die internationale samenwerking als één van zijn speerpunten ziet. "Veel landen willen samenwerken, veel landen hebben plannen, maar Nederland en België doen het ook echt. En deze unieke samenwerking gaan we verder uitbreiden."

Ook leden van de Belgische en de Nederlandse Kamercommissie voor Defensie namen vandaag poolshoogte van het concept van pooling & sharing, zoals beide marines dat toepassen. Zo worden Belgische en Nederlandse marinemensen gezamenlijk opgeleid en het onderhoud van schepen onderling uitbesteed. Nederlandse mijnenjagers in het Belgische Zeebrugge en de Belgische M-fregatten in Den Helder. In het verlengde van deze coöperatie wordt ook in Benelux-verband gesproken over uitbreiding ervan.

Verst gevorderd
De Nederlandse en Belgische Marine werken al 15 jaar nauw samen bij de operationele gereedstelling van de vloot, onderhoud, opleiding en het voeren van een geïntegreerd operationeel commando. Het is één van de verst gevorderde militaire samenwerkingsverbanden binnen de Europese Unie. Deze wijze van optreden toont aan hoe de militaire coöperatie zich in de 21e eeuw binnen de Europese Unie verder kan ontwikkelen. Nederland en België varen met de zelfde fregatten en mijnenjagers en zijn beide bezig met de introductie van de NH90-helikopter.

(ministerie van Defensie, 29 februari 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten