woensdag 8 februari 2012

Eerste islamitische gebedsruimte geopend

Tegenover de hindoetempel en de ‘kapel’ op de Bernhardkazerne in Amersfoort is vandaag een islamitische gebedsruimte geopend. De ruimte is toegankelijk voor iedereen en wordt daarnaast gebruikt voor studiedoeleinden.
Interieur gebedsruimte (foto Defensie)

Het initiatief voor de gebedsruimte komt van hoofd Islamitisch Geestelijke Verzorging, kolonel Ali Eddaoudi. Aanleiding vormde een aantal werkbezoeken waar Eddaoudi regelmatig de vraag kreeg waar moslims konden bidden. “Na een inventarisatie bleek dat commandanten wel een ruimte hadden aangemerkt als stilteplek. Alleen was vaak niet duidelijk waar. Ik wilde daarom één plek, met het interieur van een moskee, compleet met preekgestoelte en de juiste gebedsrichting”, vertelt Eddaoudi.

De keuze voor de Bernhardkazerne is logisch. Naast dat het centraal ligt en een opleidingslocatie is, zijn daar nu 3 grote religies vertegenwoordigd. Alleen het jodendom ontbreekt nog. Directeur Diensten Geestelijke Verzorging, Ron Geenen en Yucel Aydemir, bestuurslid van het Contactorgaan Moslims en Overheid, verrichtten de opening.

Naast bidden, kan de ruimte worden gebruikt voor culturele lessen of bij speciale gelegenheden tijdens de ramadan. In het opwerktraject voor een uitzending krijgen militairen les over de islam. Nu moeten zij daarvoor naar een moskee. Hetzelfde geldt voor officieren van de Nederlandse Defensie Academie. Met een eigen ruimte is Defensie minder afhankelijk van de beschikbaarheid en de goodwill  van bestuursleden van een moskee. De gebedsruimte is voor iedere medewerker, man of vrouw, toegankelijk. “De laagdrempeligheid kenmerkt de gebedsruimte”, meent Eddaoudi. “Of je nu wil bidden, mediteren of een studieboek lezen, je bent welkom. Het belangrijkste is dat iemand die rust zoekt, zich kan terugtrekken.”(Bron:
ministerie van Defensie, 8 februari 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten