dinsdag 7 februari 2012

Marine neemt afscheid van Hr.Ms. Zuiderkruis


Het oudste Nederlandse schip, Hr.Ms. Zuiderkruis, wordt op vrijdag 10 februari na 36 jaar trouwe inzet uit dienst gesteld. Dit gebeurt tijdens een officiële ceremonie in de Marinehaven in Den Helder. 


De uitdienststelling van het bevoorradingsschip vindt plaats in het bijzijn van de Commandant Zeestrijdkrachten, vice-admiraal Matthieu Borsboom, diverse hoogwaardigheidsbekleders en oud-commandanten van het schip. Naar marinetraditie wordt de scheepsbel in bruikleen gegeven aan een beschermheer of –vrouwe. Voor de bel van de Zuiderkruis is de keuze gevallen op astronaut André Kuipers, aangezien hij zich het dichtst bij het sterrenbeeld Zuiderkruis bevindt. Zijn echtgenote, Helen Kuipers, neemt namens hem de bel in ontvangst.  


Hr.Ms. Zuiderkruis heeft de afgelopen 36 jaar alle wereldzeeën bevaren. In 1981 was ze het eerste marineschip met vrouwelijke bemanningsleden aan boord. Eind 2011 sloot de Zuiderkruis haar operationele inzet af met een antipiraterijmissie voor de kust van Somalië. De noodzakelijke vervanging van het schip, het Joint Support Ship, is voorzien vanaf 2014. 


Aansluitend aan de uitdienststelling van het oudste schip, verwelkomt de marine vrijdag tevens haar nieuwste aanwinst. Het Oceangoing Patrol Vessel (OPV) Friesland vaart voor het eerst thuishaven Den Helder binnen en wordt door een delegatie adelborsten begroet met het eerbewijs ‘joelen’.


(Bron: ministerie van Defensie, 7 februari 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten