vrijdag 10 februari 2012

Hr.Ms. Zuiderkruis definitief uit de vaart


Na 36 jaar intensieve dienst heeft de marine vandaag ceremonieel afscheid genomen van Hr. Ms. Zuiderkruis.‪ “Met de uitdienststelling wordt het vijfde schip op rij vanwege de bezuinigingen afgestoten. Dat reduceert de bevoorradingscapaciteit met de helft”, aldus Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Matthieu Borsboom.
De Zuiderkruis is het oudste marineschip en bevoer alle wereldzeeën. Ze stond in 1981 in de spotlights vanwege een primeur in de maritieme krijgsgeschiedenis. De bevoorrader had namelijk als eerste marineschip vrouwelijke bemanningsleden aan boord. Met haar thuiskomst uit de Golf van Aden, waar zij deelnam aan de antipiraterij-missie Atalanta, kwam in december vorig jaar een einde aan een lange, woelige carrière.


Beschermheer
De echtgenote van André Kuipers nam vandaag namens haar man de scheepsbel van de Zuiderkruis in ontvangst. Het is marinetraditie dit instrument, bij een uit dienst gesteld schip, in bruikleen te geven aan een beschermheer of –vrouw. De keus viel op Kuipers omdat hij zich momenteel het dichtst bij het gelijknamige sterrenbeeld bevindt. Met een tweet en het afsteken van een vuurpijl bracht Borsboom de astronaut op de hoogte van de overdracht. “@astro_andre, fantastisch om jou als beschermheer de scheepsbel van Hr. Ms. Zuiderkruis aan te bieden. Succes met je missie!”


Bevoorrading
De marine heeft nu nog maar één bevoorradingsschip: Hr. Ms. Amsterdam. Dat wordt medio 2014 vervangen door het nieuwe Joint Support Ship.


(Ministerie van Defensie, 10 februari 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten